vrijdag 5 juli 2013

Charel Cambré in Stripgids 35

In het tweemaandelijkse gratis stripmagazine Stripgids staat een interview met Charel Cambré, de tekenaar van de succesvolle nieuwe strip ‘Amoras’. Blijkt dat de ontstaansgeschiedenis van de spin-off van Suske en Wiske al een paar jaar teruggaat.

Een jaar of vier geleden kwam Ronald Grossery, voormalige hoofdredacteur van het Suske en Wiske-weekblad en schrijver van de Rode Ridder-spin-off ‘The Red Knight’, met het idee om iets te doen rond Jerom. Hij wilde in een cyclus van drie albums de voorgeschiedenis van de kleine krachtpatser, die voor het eerst opduikt in een kooi in ‘De Dolle Musketiers’, uit de doeken doen. “We wilden vertellen hoe hij daar terecht was gekomen”, zegt Charel. “Ik heb daar een hoop tekeningen voor gemaakt, die we aan de kinderen van Willy Vandersteen zijn gaan voorstellen. Ze reageerden erg enthousiast en wij dachten eerlijk gezegd dat alles in kannen en kruiken was.” De schrik om in het vaarwater te komen van de hoofdreeks bleek echter te groot en na een jaar bang afwachten kwam het bericht dat het niet kon.
In diezelfde periode verschenen er enkele interessante spin-offs van Robbedoes. ‘De Kleine Robbe’ bestond al, maar nu verschenen er ook strips over de jongere versies van Guust Flater en Dommel. “Ik vroeg me af waarom zoiets niet kon met de klassieke Vlaamse strips Jommeke viel al meteen af, want je kan geen Jommeke-ke gaan maken”, besefte Charel. Hij dacht weer aan Suske en Wiske en begon opnieuw te tekenen en te schetsen. Plots kwam een en ander in een stroomversnelling. “Voor ik het wist mocht ik een album maken. Ik moest enkel nog een scenarist vinden.” Charel dacht meteen aan Marc Legendre, waarmee hij de politieke strip ‘Schuimslagers’ voor Knack maakte.
Voor het bedenken van de verhaallijnen spraken Charel en Sven Denis van uitgeverij De Standaard af met Legendre, die zelf op het Canarische eiland El Hierro woont, af op Tenerife. “Een vijftal dagen lang hebben wij daar met zijn drieën zitten doorbomen over het scenario. Dat was een nieuwe ervaring voor mij: op kosten van een uitgeverij op hotel gaan!”
Duizend-en-een ideeën zijn op Tenerife de revue gepasseerd en daaruit is uiteindelijk het scenario voor het eerste deel van ‘Amoras’ gedistilleerd, dat het begin moet zijn van een verhaal gespreid over zes, eventueel acht albums. Het initiële idee van Charel en Legendre was trouwens om er een meer luxueuze uitgave van te maken, met een lagere oplage, harde kaft en op een iets groter formaat.
Als het tweede ‘Amoras’-album af is, maakt Charel nog een verhaal van ‘Jump’ voor de Nederlandse uitgeverij Strip2000. Hoe het nu met ‘Albert & Co’ verder moet, is niet echt duidelijk. Charel lijkt alvast niet van plan om de titel van de populaire gagstrip aan te passen. Hij liet alvast onderstaande cartoon op de wereld los. Met een knipoogje naar Sus en Wis.

Het volledige interview met Charel Cambré lees je in Stripgids 35. Je kan het magazine gratis ophalen in onze bib.



Geen opmerkingen: