vrijdag 25 oktober 2013

30 jaar cel voor keldermoordenaar

Het Antwerpse hof van assisen heeft Kris Groffen (37) vandaag veroordeeld tot de gevorderde dertig jaar opsluiting voor de doodslag op zijn echtgenote Vanessa Luyks (30), met wie hij amper twee maanden getrouwd was. De jury zag geen enkele verzachtende omstandigheid.

Groffen wurgde zijn echtgenote in mei 2011 en dumpte haar vervolgens respectloos in de kelder van hun woning in de Langstraat. De gruwel kwam pas maanden later aan het licht. “Bijna vijf maanden bleef ze daar liggen. Hele delen van haar lichaam werden weggevreten door maden, waardoor ze enkel nog via DNA-vergelijking geïdentificeerd kon worden. En intussen had hij een verdieping hoger seks met zijn ex en nieuwe vriendin. Hoe grof kun je zijn? Je hebt je naam niet gestolen, Groffen”, aldus advocaat-generaal Alexandra Van Kelst.
De jury vond dat de feiten getuigden van een zware minachting voor het slachtoffer en van een grote gevoelloosheid van Groffen. Zijn leven was een aaneenschakeling van drugsgebruik en geweld. Al zijn vroegere partners verklaarden dat hij geregeld zeer verregaand en zwaar geweld tegen hen had gebruikt, dikwijls gepaard met seksueel misbruik.
Hij had ook meermaals hun keel dicht geknepen tot ze het bewustzijn verloren. Hij zag zijn partners als objecten die ten diensten van hem stonden.
Groffen werd twee keer veroordeeld voor partnergeweld en kreeg ook tot tweemaal toe de kans om zijn agressie te leren beheersen via een cursus, maar hij maakte die nooit af. Hij zakte verder weg in een spiraal van steeds zwaarder wordend geweld.
Uit het psychiatrisch verslag van het college van deskundigen blijkt dat het gevaar op recidive hoog is. De psychiater die door de verdediging werd aangesteld, zag wel behandelingsmogelijkheden, maar er moeten dan wel controlemechanismen worden ingebouwd. Volgens de jury heeft Groffen echter sterk de neiging om zich aan controle te onttrekken. Gelet op de bijzondere ernst van de feiten, zijn persoonlijkheid en zijn gevaarlijke ingesteldheid vond de jury enkel de maximumstraf op zijn plaats. (Bronnen: Belga, Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen)

Geen opmerkingen: