donderdag 3 oktober 2013

Laatste kroegentocht

Nu zaterdag 5 oktober dendert de R&B Review voor de 25ste maal door Herenthout. Met de viering van dit jubileum wordt er tevens een punt gezet achter een kwart eeuw livemuziek tijdens het eerste weekend van oktober. De organiserende vzw MinC besliste immers om in schoonheid te eindigen.

De roots van de Herenthoutse Blueskroegentocht liggen in 1987, toen in Herenthout en Leuven werd gestart met The Bluestrain. Dit unieke concept, waarbij een aantal groepen livemuziek speelden in evenveel horecazaken, kende een daverende start en vond al snel opvolging in tal van steden en gemeenten.
Nadien verhuisde The Bluestrain naar onze gemeente en werd hij omgedoopt tot de Herenthoutse Blueskroegentocht. Als rode draad binnen dit concept hielden de organisatoren steeds vast aan traditionele bluesmuziek.
Vanaf eind jaren ’90 en het begin van het nieuwe millennium sijpelden steeds meer andere muziekstijlen in de programmatie. Blueskroegentocht Herenthout werd de R&B Review en daar waar de meeste kroegentochten de boeken neerlegden, bleef men in Huituit — ondanks enkele moeilijke jaren — vasthouden aan de jaarlijks terugkerende traditie. Een erg trouw publiek prees de hoge kwaliteit van de programmatie en voor bands en muzikanten werd de R&B Review een begeerde referentie.
Sinds enkele jaren werd de naam opnieuw veranderd in Kroegentocht Herenthout en is de cirkel rond. Als afsluiter stelde vzw MinC een topaffiche samen met een mix van traditionele klasbakken en jong supertalent. Werner Smits licht het programma toe.

Jan de Bruijn (Den Bluez): “Was de afgelopen 25 jaar regelmatige te gast en vat met zijn muziek mooi samen wat de Kroegentocht van Herenthout steeds heeft nagestreefd.”
Boogie Boy (Molenhuis): “Staat voor spektakel, feest en sfeer. Het concept in een notendop.”
Eric Melaerts Radical Trio (Tegendeel): “Handpicked door Mr. Melaerts himself. Speciaal samengesteld om onze bezoekers een ongekend muzikaal hoogtepunt te bieden.”
The Smoky Midnight Gang (Sint-Gummaruskerk): “Was in een ver verleden al eens te gast en is een band die je nog zelden op een klein podium ziet. Voor ons zakken ze toch nog een keer af.”
Jim Cole (Titanic): “Deze nieuwe Belgische soulgod bulkt van het talent. Het voorbeeld bij uitstek van de evolutie in programmatie.”
Barefoot & The Shoes (’t Verschil): “De Herenthoutse Kroegentocht is voor veel andere organisatoren steeds een ontdekkingsreis geweest en diende vaak als maatstaf voor andere affiches. Barefoot & The Shoes is één van de ontdekkingen van de afgelopen jaren en mocht daarom niet ontbreken tijdens deze finale editie.”

De allerlaatste kroegentocht gaat door op zaterdag 5 oktober in het centrum van Herenthout. De optredens starten om 21 uur. Tickets kosten 8 euro in voorverkoop, aan de kassa betaal je 10 euro. Voor meer inlichtingen: Werner Smits (0499-15 59 39) of info@minc.be.

Geen opmerkingen: