vrijdag 18 oktober 2013

Patriarch werkt aan verse cd

Naar aanleiding van 60 jaar Antwerpse muziek publiceerde Gazet Van Antwerpen de voorbije week de reeks Rock en Roll Metropoll. Maandag werd in het extra magazine de Huirtuitse groep PatriarcH — a.k.a. Pariah — in de kijker gezet.

Gitarist Freddy Mylemans (51) legt uit waarom de groep in 1988 van naam veranderde. “Die naamsverandering had een trieste aanleiding”, zegt hij. ”Onze bassist is op 4 maart 1988 om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. We hebben dan beslist om verder te doen onder een andere naam.”
Pariah werd in februari 1983 in Herenthout opgericht bassist Jan (Jakke) ‘The Fierce’ ‘t Seyen, gitarist Freddy ‘Destructor’ Mylemans en zanger Herman ‘Messenger’ Cambré. Een drummer werd uiteindelijk gevonden in de persoon van ... Herman ‘Knighthammer’ Cambré. Dat een en ander vaak voor de nodige verwarring zorgde, hoeft geen betoog.
Het viertal nam al snel enkele eigen nummers op cassettes op, bedoeld voor vrienden en lokale fans. Groot was hun verbazing toen ze op een dag vernamen dat hun muziek op een Amerikaans radiostation te horen was geweest. “Bleek dat iemand een Pariah-cassette naar een vriend in Amerika had gestuurd, en via via was dat bij een radio-deejay terechtgekomen. Dus waren we te horen in hetzelfde programma als intussen legendarische bands als Slayer en Death. In die periode hebben we ook een Amerikaanse verzamelplaat gehaald. Daar hebben we nog een paar dollar voor gekregen”, vertelt Herman.
En in die pre-internettijd vond Pariah’s muziek via druk rondgestuurde cassettes wel vaker haar weg naar verre landen. Zo heeft Freddy nog een Japans tijdschrift liggen dat een hele bladzijde over hen bracht. “Wat er juist in dat artikel staat: geen idee. Misschien moet ik het na al die jaren eens laten vertalen.”
Pariah/PatriarcH kon enkele albums maken, maar de internationale doorbraak is er nooit gekomen. “Achteraf gezien waren we te soft voor de liefhebbers van brute metal, en te hard voor de liefhebbers van melodieuze metal”, weet Freddy.
Herman Cambré stapte in 1991 uit Patriarch. “Ik vond mezelf als zanger niet goed genoeg. Ik was zelden tevreden over mijn zangprestaties. Dus heb ik op een gegeven moment mijn stembanden aan de haak gehangen”, lacht hij. Zingen doet hij tegenwoordig alleen nog in de stoet.
‘Knighthammer’ Cambré volgde ‘Messenger’ Cambré de weg naar de uitgang in 1992. Den Herre ambieerde namelijk een professionele carrière als drummer. En achteraf bekeken is hij daar aardig in geslaagd!
Freddy daarentegen is nog steeds actief, samen met vier jongere muzikanten én nog steeds onder de naam PatriarcH. De groep werkt momenteel volop aan een nieuwe plaat en er liggen ook enkele optredens in het verschiet. (Bron: GVA)

Pariah/PatriarcH trad drie keer op in de legendarische Lux: op 21 september 1985, tijdens Giants of Metal met Blind Fury als headliner; op 16 april 1988, enkele dagen na de fatale crash van Jakke ‘t Seyen, met Wim ‘Wouwie’ Wouters op bas; en op 28 december 2005 tijdens Huirtuitival. Gitarist Jan Geerts, nu bij Las Dallas, maakte ook ooit deel uit van de groep.

Geen opmerkingen: