dinsdag 17 december 2013

Emotionele prinsaanstelling

Afgelopen zaterdag werd in de gemeentelijke feestzaal Filip Put officieel aangesteld als de 65ste Prins Carnaval van Herenthout. Stoeters, familieleden, vrienden en genodigden waren getuige van een van de meest emotionele machtsoverdrachten van de laatste jaren.

Begin februari verloren Prins Ronny I en zijn nar Werner hun schoonvader Jan Balemans. “De drijfveer van mijn familie en mijn raad van elf is ons op het slechtst mogelijke tijdstip ontnomen. Een prins en nar in treurnis is abnormaal. Doch, het kon niet anders ...”, verontschuldigde Prins Ronny I zich in zijn afscheidsrede. “Wij hebben getracht er het beste van te maken.”

“WE DEDEN HET VOOR U, MAKKER”
De afscheidnemende prins was dankbaar voor de steun die hij en zijn familie mochten ontvangen van vele carnavalisten, prinsen, narren, dorpsgenoten, persmensen en zoveel onbekenden. “Zij moedigden ons aan om door te gaan, zelfs op de zwaarste momenten. De warmte die wij mochten ontvangen van onze twee stoetgroepen De Madeleintjes en De katten van Adel, zijn onvergetelijk. Het vele werk dat van onze schouders werd genomen onbetaalbaar. Merci: zonder jullie zou het een dikke hoos geworden zijn ...”
De grootste dank van Prins Ronny I ging uit naar vrouw Karin en schoonzus Christel. “Dat zij zich hebben weggecijferd in deze moeilijke maanden en steunend en helpend hebben meegewerkt met die twee zotten ... Duizendmaal merci!” Zijn laatste prinselijke woorden reserveerde Prins Ronny I voor zijn schoonvader. “Dank aan mijn schoonpatje Jan. We deden het voor u, makker!”

MEER TRANEN
Maar niet alleen Prins Ronny I kon met moeite de tranen bedwingen, ook kersvers Prins Carnaval Filip Put kreeg meermaals de krop in de keel. De nieuwe prins was dan ook behoorlijk zenuwachtig. “Speechen is niet echt mijn ding”, klonk het oprecht. “Maar een ding is zeker: enkel een goede speech geven, maakt van mij nog geen goede prins. Wat van een stoeter een goede prins maakt, zijn de mensen rondom hem. En ik meen te mogen zeggen dat ik een goede bende achter mij heb.”
Prins Filip I bedankte vervolgens zijn nar Bart Moreels en de stoetgroep GZN, waarvan hij al meer dan 20 jaar deel uitmaakt. Hij beloofde plechtig de eer van ons stoetersdorp hoog te houden. “Het zullen drukke en lastige maanden worden, want er komt meer bij kijken dan alleen maar pinten pakken en plezier maken.” Er is bijvoorbeeld de uitdaging van het bouwen van een prinsenwagen. “Gelukkig heb ik de steun van enkele mannen met schrijnwerkershanden aan hun lijf. Het zal een stevige en grote wagen moeten zijn, met al die dansmariekes, kleine prinsen en narren.”
Speciale woorden van dank waren er voor partner Jhill Gijsemans en zijn twee mini-prinsen, zonen Obe en Fil. “Zien ze er niet geweldig uit in hun nieuw kostuum? Ze hebben afgeteld naar deze dag en nu kan het eindelijk écht beginnen. Niet iedereen krijgt de kans om samen met zijn twee zonen dit te vieren”, zei hij met tranen in de ogen.

PROMOTIE
Tijdens de regeerperiode van Prins Vincent I droeg Filip de zotskap van nar. “Ze hebben mij al eens gevraagd of ik nu promotie heb gemaakt, maar zo bezie ik dat niet. Ik ben altijd fier geweest om nar te zijn. Maar sinds enkele jaren kriebelde het om zo’n hoed en mantel te mogen dragen.”
Koning gaat hij nooit worden, dat staat vast. Maar Filip zit daardoor niet in de put. “De dag is voorbij gevlogen en ik vrees dat het vanaf nu nog sneller zal gaan. Voor ik het goed en wel besef, ben ik misschien al keizer.” Maar daar zal hij nog wel 25 jaar op moeten wachten.
Na de officiële zitting ging het in stoet naar het stoetstandbeeld aan de kerk. Het gezelschap stond er even stil bij het naamplaatje van Prins Filip I. Vandaar ging het naar GOC Ter Voncke, waar de genodigden een receptie kregen aangeboden.
Het toeval wou dat er in de Vonckstraat een autobus van de Lijn in panne stond. “Die bus heb ík zeker niet gemaakt”, liet een inmiddels stressbestendige Prins Filip I, die als bussenbouwer werkt bij Van Hool, zich ontvallen.

MACHTSOVERDRACHT
In de rand van de aanstelling van de nieuwe prins, werd ook een nieuwe raad van elf geïnstalleerd. Aan het begin van de avond werd ook even stilgestaan bij de machtsoverdracht binnen het bestuur.
Liefst 32 jaar stond Frank Brochoven aan het hoofd van de Huirtuitse carnavalsvereniging. Sinds kort heeft hij de fakkel doorgegeven aan Gunter Nevelsteen. “Frank zorgde voor een heuse ommekeer”, wist Nevelsteen in zijn dankwoord. “Een vereniging in crisis maakte hij opnieuw gezond, met een welomlijnde structuur.” Frank mag zich nu erevoorzitter noemen.
Wim Beirinckx werd dan weer vervangen als secretaris. Hij zal zich voortaan verdienstelijk maken in de PPP-groep. Inmiddels hebben Rudi Dieltjens en Stijn Raeymaekers zijn functie overgenomen.

“WE ZIJN ERMEE BEZIG”
Zowel Frank Brochoven als Gunter Nevelsteen bedankten burgemeester Roger Gabriëls (GBL) voor de steun die Peer Stoet van het gemeentebestuur krijgt. “Het is ooit anders geweest”, herinnerde Brockhoven zich. Nevelsteen sloot af met een verhaaltje. “Er was eens een houtmagazijn ...” Nu de gemeente de site Serneels heeft gekocht, zag de verse voorzitter een ‘opportuniteit’ en hengelde hij naar een nieuwe opslagplaats voor de stoet. Gabriëls liet zich niet van zijn stuk brengen en counterde Nevelsteen met de dooddoener: “We zijn ermee bezig.”

Geen opmerkingen: