zondag 29 juni 2014

Roefel!

De grote vakantie wordt al sinds begin jaren 90 ingezet met de Roefel, de dag van het kind. Ondertussen hebben heel wat Kempense gemeenten afgehaakt, maar Herenthout is er al vanaf de eerste editie bij.

Liefst 200 kinderen namen deel aan de Herenthoutse Roefeldag. Thema dit jaar was het WK voetbal in Brazilië. De kinderen konden niet alleen kiezen uit bezoekjes aan en kennismaking met de werking van politie, Rode Kruis en brandweer, ze werden ook ondergedompeld in de wereld van de ... elektriciteit. “Om kinderen zo vroeg mogelijk met techniek vertrouwd te maken, doe ik al voor het derde jaar mee aan de Roefeldag”, vertelt Chriet Titulaer van dienst Rudy Dieltjens uit de Astridlaan. Dieltjens geeft elektriciteit aan het kOsh in Herentals.
“Op deze dag probeer ik de leerlingen van de lagere school technologie bij te brengen via hun eigen leefwereld. Net voor de start van het secundair onderwijs kinderen laten proeven van techniek, is een aangename bezigheid. En hun enthousiasme kan niet op, je ziet ze genieten. Deze stap kan jongeren misschien overtuigen hun talenten te ontplooien”, aldus Dieltjens. “De kinderen maakten op op een leerrijke en plezante manier kennis met elektriciteit. Hoe doe je een lamp branden of een deurbel rinkelen? Hoe doe je een deurbel rinkelen en tegelijkertijd een lamp branden?”
Patrick Heremans, coördinerend directeur van kOsh: “Techniek is overal aanwezig in onze samenleving. Toch lukt het bedrijven slechts moeizaam om openstaande technische vacatures in te vullen. Daarom dat de scholengemeenschap onverwijld inzet op de versterking van het technisch onderwijs in Herentals. Hiermee wordt aangesloten bij de mediacampagne ‘Toch wel technisch’. Een technische opleiding biedt immers meer toekomst dan je denkt. Want laten we niet vergeten dat ook jongeren met een technisch diploma op zak fel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. En vandaar ook de reden dat kOsh mee roefelt in Herenthout.”
Roefeldag werd ook deze keer afgesloten op de terreinen van de Chiro. Dat gebeurde onder andere met het verzamelen van stickers van enkele Rode Duivels voor het eigen Roefelini-stickerblad!

Roefel is ontstaan in 1991 en was een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, de Afdeling Jeugdwerk van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de vijf Vlaamse Provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met de medewerking van de Jeugdraad voor de Vlaamse Gemeenschap. Na 8 jaar besloot de Koning Boudewijnstichting om het project niet langer te ondersteunen. Roefel had de groeipijnen doorstaan en werd overgenomen door zelfstandige Roefel-comités en -stuurgroepen in de 200 deelnemende gemeenten.

Geen opmerkingen: