woensdag 13 augustus 2014

Open Monumentendag 2014

Op zondag 14 september vindt alweer de 26ste editie plaats van Open Monumentendag. Naar jaarlijkse gewoonte organiseren Cultuurraad en gemeente een busuitstap. Deze keer brengt die ons naar Antwerpen.

In de voormiddag staat een bezoek aan het Red Star Line Museum op het programma. Miljoenen hoopvolle landverhuizers brachten spannende uren door in deze gebouwen aan de Rijnkaai. Daar werd beslist wie in Amerika of Canada zijn droom kon najagen, en wie niet. Op Open Monumentendag kom je meer te weten over de rol die ze speelden en over hun transformatie van bouwvallige loodsen tot museum. ‘s Middags is er de mogelijkheid om een lunchpakket te verorberen of een hapje te gaan eten.
In de namiddag wordt de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezocht. In 1521, na 169 jaar bouwen, was dit kantwerk van steen waarvan de ene afgewerkte toren 123 meter boven Vlaanderen uitrijst, klaar. De kathedraal is een schatkamer van kunst, met o.a. topstukken van Rubens, zoals ‘De kruisoprichting’ en ‘De kruisafneming’. De Provincie Antwerpen startte in 1965 een grootse restauratiecampagne, die zowel het interieur als het exterieur omvat. Na 50 jaar nadert die haar voltooiing!
Tenslotte is er het Paleis op de Meir. Architect Jan Pieter Van Baurscheit bouwde in de jaren 1750-1760 dit stadspaleis in rococostijl en late barok. Opdrachtgever Van Susteren zag nooit de voltooiing van zijn paleis. Ook latere beroemde eigenaars, zoals keizer Napoleon en de koningen Willem I en Albert I, hadden hier een afspraak met het lot. Ontdek op Open Monumentendag de vloek die op het paleis en zijn bewoners rust.

Praktisch >>> Inschrijven is verplicht en kan tot donderdag 11 september (12 uur) via 014-50 78 50 of vrije.tijd@herenthout.be. Afspraak op zondag 14 september om 9 uur aan de kerk voor het vertrek van de bus. Gelieve gepast te betalen (€5 p.p.) bij opstappen. Terugkomst in Herenthout is voorzien rond 18 uur.

Geen opmerkingen: