donderdag 28 augustus 2014

Opendeurdag VOC

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren van Herenthout is éindelijk verhuisd naar de nieuwe locatie in de Langstraat. Samen met de verhuis werd ook het roer omgegooid. “Onze werking blijft natuurlijk dezelfde, maar onze naam en ons embleem veranderen”, weet oprichtster Mieke De Wit. Op zondag 31 augustus kunnen geïnteresseerden het gloednieuwe VOC Neteland ontdekken tijdens de jaarlijkse opendeurdag.

Dat De Wit blij is met de nieuwe locatie is een understatement. “Nu hebben we voor het eerst echt ruimte en kunnen we veel nauwkeuriger werken. Dat is nodig, want we hebben nooit zo veel dieren gehad. We gaan dit jaar uitkomen op meer 2.300 slachtoffers en dat zijn er een 300 meer dan andere jaren”, zegt ze in Het Laatste Nieuws.
VOC Neteland is een van de tien opvangcentra voor vogels en wilde dieren die door de Vlaamse Overheid zijn erkend. Voor de dagelijkse werking kan men rekenen op twee tot drie deeltijdse arbeidskrachten, bijgestaan door een team van ruim dertig vrijwilligers. Het ledenaantal kent sinds de oprichting in 2001 een sterke en gestage groei. Momenteel telt het opvangcentrum zo’n we 1.400 leden.
Sinds de start was het VOC gehuisvest in en om de woning van De Wit in Boeyendaal. “Ik leefde tussen de dieren. Mijn huis en tuin stonden vol”, beseft Mieke. Omdat de oude locatie veel te krap werd, ging men in 2012 over tot de aankoop van een voetbalveld met bijhorende kantine (ongeveer 1 ha).

TERUG NAAR DE NATUUR
Bijna anderhalf jaar werd gebroed op een ambitieus plan dat het voormalige voetbalveld en bijhorende kantine moest omvormen naar een nieuw en modern vogelopvangcentrum. De omvorming van voetbalkantine naar ontvangst/verzorgingsruimte en de tijdelijke inrichting van de vroegere kleedkamers naar binnenkooien was de eerste fase van dit plan.
“Hier beschikken we niet alleen over een ruime locatie voor de verzorging van de dieren, maar hebben we ook een ontvangstruimte ingericht. Hiermee willen we volop inspelen op de ontvangst van klassen en groepen”, vertelt Mieke De Wit op nnieuws.be. Bedoeling is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met de werking van het opvangcentrum, maar vooral om ze opnieuw in contact te brengen met de natuur. “Vermits het terrein aansluit aan het natuurgebied Maasloop, waar Natuurpunt ruim 40 ha in eigendom heeft, zien we onze accommodatie op korte termijn dan ook uitgroeien tot een waardevolle publiekstrekker.”
Ondertussen wonen er in het nieuwe VOC al veertig vogels, enkele egels met baby’tjes, een haas, vier zwanen, drie slangen en een eekhoorn. De veertig vogels die nu nog verblijven in de woning van De Wit, verhuizen normaal volgende week naar de nieuwe locatie.

PETERS EN FOOIEN
Voor de financiering van de verbouwingen werd door het VOC eind 2012 de actie ‘Peter voor een meter’ opgezet. “Wie 25 euro op ons rekeningnummer stortte, mocht zich ‘peter voor een meter’ noemen en ontving op verzoek een leuke oorkonde. Deze actie leverde op anderhalf jaar 50.000 euro aan giften waarmee de eerste fase van de verbouwingen integraal kon worden uitgevoerd.”
Voor de volgende fase, de afbraak van de voormalige kleedkamers en de inrichting van de binnenkooien en de vliegkooien, heeft het VOC een nieuwe actie uitgewerkt: ‘Fooi voor een vliegkooi’. Alle giften, groot en klein, zijn welkom op het rekeningnummer BE66 9794 3630 0143 van VOC Neteland, met de vermelding “Fooi voor een vliegkooi”. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

OPENDEURDAG
Op 31 augustus a.s. gooit VOC Neteland de deuren wagenwijd open. “Iedereen is welkom in ons nieuwe opvangcentrum aan de Langstraat 29/0001 te Herenthout. Tussen 10 en 17 uur krijgen de bezoekers een rondleiding in de nieuwe accommodatie. Tevens zijn tal er van activiteiten, zoals een ritje op een echt Belgisch trekpaard, kindergezichtjes grimeren, een springkasteel en een ambachtenmarkt met o.a. schapen drijven, manden vlechten, hout draaien, enz. Er zijn de ganse dag frisse dranken, pannenkoeken en ijsjes te koop. En dan zijn er natuurlijk nog de vrijlatingen van de gerevalideerde vogels, altijd weer een publiekstrekker van formaat.” Voor meer informatie of een plaatsbezoek kan je terecht bij Eddy Vercammen (0478-45 45 47) of Mieke De Wit (0488-86 39 91).

Geen opmerkingen: