Om het hoofd te bieden aan het nakende stroomtekort, worden er best heel wat inspanningen van ons gevraagd. Campagnes als OFF-ON, ontwikkeld door de FOD Economie, Elia en het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken, moeten ervoor zorgen dat we het elektriciteitsverbruik verminderen.
Ook de 308 Vlaamse gemeenten zijn naar verluidt goed voorbereid op een eventuele black-out: zo gaat één op drie geen of minder kerstverlichting hangen of LED-verlichting gebruiken en worden er andere (kleinschalige) initiatieven georganiseerd. In onze provincie lopen 55 van de 70 gemeenten gevaar. Op Geel na hebben ze allemaal een duidelijk plan en zijn ze goed voorbereid: zo zouden acht op tien gemeenten nu al besparen op elektriciteit. Een en ander blijkt uit een rondvraag van Radio 2.
En hoe zit het bij ons? Hoe pakt ons bestuur de dreigende stroomonderbreking aan? Raadslid Ben Verhaegen (N-VA) vroeg burgemeester Roger Gabriëls (GBL) tijdens de gemeenteraad van 15 september om verduidelijking. De burgemeester lichtte toe dat er in Herenthout 79 cabines zijn, waarvan er 78 zullen afgeschakeld worden in de derde fase. De cabine in de Canadadreef blijft gespaard. “Ondertussen werden de rampenambtenaren medio oktober uitgenodigd voor een vergadering hieromtrent en tegen 1 december moet een nood- en interventieplan voor de gemeente opgesteld zijn. De gemeente wordt 7 dagen vooraf verwittigd van een eventuele afschakeling, waarna de burgers kunnen verwittigd worden.”
Maar laten we de resultaten van de rondvraag van Radio 2 er even bijhalen. Elke gemeente werd gevraagd welke maatregelen ze nu al nemen en of ze dat puur omwille van het afschakelplan doen, of ook om te besparen. Daarnaast overliep men welke voorbereidingen ze al getroffen hebben en of ze problemen verwachten. Hieronder de resultaten voor Herenthout.
Gemeente in het plan? Ja
Nu al maatregelen? Nee
Verlichting doven? Nee
Verlichting dimmen? Nee
Verlichting sportterreinen doven? Plan
Minder kerstverlichting? Nee
Meer LED-verlichting? Nee
Verwarming lager? Nee
Personeel andere werktijden? Nee
Andere maatregelen? Nee
Voorbereid op afschakeling? Ja
Nood- en interventieplan klaar? Ja (Opgemaakt samen met buurgemeenten)
Kritische punten in kaart gebracht? Ja
Inwoners geïnformeerd? Ja
Crisiscommunicatie uitgewerkt? Ja
Crisisopvangcentrum voorzien? Ja
Verkeersproblemen verwacht? Nee
Criminaliteit verwacht? Ja
Tot slot enkele tips om je stroomverbruik in te dijken.
1. Trek laders van tandenborstels, gsm en laptop uit wanneer je ze niet nodig hebt.
2. Koelkast en diepvriezer zijn samen goed voor 18 procent van je stroomverbruik. Houd ze dus zo kort mogelijk open.
3. Surf draadloos met je laptop i.p.v een desktop en laad je batterij pas 's nachts weer op.
4. Beperk je tot één vuur. Leve de risotto, de paella, de omelet en de gewokte kip!
5. Let op je waterkoker. Wanneer je een volle waterkoker laat koken, verspil je evenveel stroom als wanneer je 26 uur televisie kijkt. Vul hem dus alleen met de hoeveelheid water die je nodig hebt ...
EXTRA BLADWIJZERS >>> Download de brochure met nuttige tips. Info over de mogelijke elektriciteitsschaarste en de manier waarop iedereen energie kan besparen vind je in de folder met veelgestelde vragen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten