Herenthout herdacht gisteren de slachtoffers van de twee wereldoorlogen. Burgemeester Roger Gabriëls (GBL) hield een korte toespraak aan het monument op het Vredesplein. Leerlingen van de lagere school legden bloemen neer.
Sinds dit jaar wordt de herdenking van 11 november anders ingevuld. Zo hadden de Herenthoutse scholen al op 7 november hun reflectiemoment. Heel de dag werd er met 5 en 6 gewerkt rond de thema's oorlog en vrede. Na het bezoek aan het oorlogsmonument speelde het Gentse Muziektheater Zazou het aan WOI gerelateerde toneelstuk ‘De Oversteek’, naar het boek van jeugdschrijver Koen D’Haene. Het is het verhaal van een Vlaamse jongen die als arbeider emigreert naar de VS en later, als de oorlog uitbreekt, moet kiezen tussen zijn familie in Vlaanderen en zijn vriendinnetje in New York.
Eddy Verschueren maakte van de gelegenheid gebruik om de herdenking van Den Grooten Oorlog, die dit jaar van start is gegaan, in de kijker te zetten. “Om de drukke jaren 2014 en 2018 te ontwijken, heeft Herenthout ervoor gekozen om de herdenking te organiseren in 2016. Zijn reeds vastgelegd: een lezing rond de oorlogssituatie in onze contreien, de opbouw van een rondreizende noodwoning, een tentoonstelling van de Provincie Antwerpen en een uitstap naar Ieper.”
De druk bijgewoonde 11 novemberherdenking werd afgesloten in de gemeentelijke feestzaal met het traditionele aperitiefconcert. Filip Van Laer en Jean-Paul De Clercq van de Herenthoutse Muziekacademie speelden klassiekers uit de pop- en rockgeschiedenis.
Even traditioneel als de herdenking van Wapenstilstand is op 11 november de opening van het nieuwe carnavalsseizoen in Café ’t Molenhuis, met de aanstelling van een nieuwe keizer. Deze keer viel de eer te beurt aan René Vervoort. Schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL) brak even met de traditie en bracht op vraag van het feestvarken zelf deze keer geen ode aan de nieuwe keizer.
In zijn toespraak noemde Heremans de aanwezige prinsen en keizers het levende erfgoed van het Huirtuits stoetgebeuren. “65 prinsen en 21 keizers verder staan we hier aan de poort van het nieuwe carnavalsseizoen dat we samen met onze nieuwe prins Serge I, nar Stijn en met onze nieuwe keizer René I zullen beleven. Het is net omdat de Huirtuitse stoet zo’n sterke fundamenten heeft dat wij met heel veel trots in de stem kunnen zeggen dat wij de oudste stoet van België zijn. Moest dat cement binnen de vereniging niet aanwezig zijn, zou zij na al die jaren niet zo sterk voor de dag kunnen komen. Als prinsen en keizers zijn jullie de uithangborden van deze stoet. Jullie zijn de ambassadeurs die elk op hun beurt een extra pluim hebben aangebracht op die mooie hoed van Peer stoet. En daar mogen jullie trots op zijn, en daar mag ik als schepen trots op zijn”, aldus Heremans.
Na een kroegentocht door het centrum van Herenthout stond er in het Prinsenhof spek met eieren op het menu. Jammer genoeg werd mijn aanwezigheid er niet door iedereen op prijs gesteld. “Ik wul ij hie volgend joar nie mieje zien!”, werd mij meegedeeld. En zo eindigde een mooie dag toch nog in mineur ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten