donderdag 20 november 2014

Portugal aan de Nete

Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen noemden Herenthout door de massale toestroom aan Portugese immigranten onlangs nog smalend het Portugal aan de Nete. Inderdaad: voor Portugese schoenen, een zuiders kapsel of een sneetje presunto (ham) hoeft u niet langer naar Lissabon.

De Portugese migratie van Guimarães naar het stoetersdorp is al enkele jaren aan de gang. Dat weet ook burgemeester Roger Gabriëls (GBL). “Momenteel wonen hier 215 Portugezen, verdeeld over zestig gezinnen”, zei hij vorige week in de kranten van Mediahuis. Ondertussen zou dat aantal alweer achterhaald zijn.
Spilfiguur achter die volksverhuizing is Carla Pinto Vieira van het dienstenchequebedrijf P-uur. De meerderheid van haar honderdtwintig werknemers zijn Portugezen. “Carla regelt alles vooraleer die mensen naar hier verhuizen. Als ze hier toekomen hebben ze een job en een huis. Als gemeente hoeven wij hierin geen faciliteiten te verzorgen.”
Hoewel Carla al tien jaar in ons land woont, ontmoette onze burgemeester haar onlangs pas voor het eerst op een debat over migratie. “Een ondernemende vrouw, kan ik u verzekeren”, aldus nog Gabriëls. Al mag ook de bijdrage van Vlaams volksvertegenwoordiger Martine Taelman (Open VLD) volgens sommigen niet onderschat worden.

Geen opmerkingen: