donderdag 20 november 2014

Schepen van cultuur brengt hulde aan keizer René

Op dinsdag 11 november om 11.11 uur is Peer Stoet uit zijn zomerslaap ontwaakt. Eén en ander gebeurde met de aanstelling van een nieuwe keizer. Schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL) hield het sober en bracht op vraag van het feestvarken zelf deze keer geen ode aan de nieuwe keizer. Leest u even mee?


Geachte prinsen en keizers

Het is voor mij ook nu weer een hele eer om hier samen met jullie – zoals de traditie het voorschrijft - op 11 november het nieuwe carnavalsjaar te openen. Na de uitspattingen en de vele inspanningen onder het prinsdom van Filip I en nar Bart is het weer aan u en aan heel stoetminnend Herenthout om er ook dit jaar weer volop tegenaan te gaan.

Het mag duidelijk wezen dat jullie daar als prinsen en keizers een uitzonderlijk aandeel in hebben. Als ik het wat oneerbiedwaardig mag uitdrukken, zijn jullie het levende erfgoed van het Huirtuits stoetgebeuren sinds de eerste prins in 1950. 65 prinsen en 21 keizers verder staan we hier aan de poort van het nieuwe carnavalsseizoen dat we samen met onze nieuwe prins Serge I, nar Stijn en met onze nieuwe keizer René I zullen beleven.

Het is net omdat de Huirtuitse stoet zo’n sterke fundamenten heeft dat wij met heel veel trots in de stem kunnen zeggen dat wij de oudste stoet van België zijn. Moest dat cement binnen de vereniging niet aanwezig zijn, zou zij na al die jaren niet zo sterk voor de dag kunnen komen.

Als prinsen en keizers zijn jullie de uithangborden van deze stoet. Jullie zijn de ambassadeurs die elk op hun beurt een extra pluim hebben aangebracht op die mooie hoed van Peer stoet. En daar mogen jullie trots op zijn, en daar mag ik als schepen trots op zijn.

En laat het duidelijk zijn: keizer word je niet zomaar. Om keizer te worden, heb je meer dan ooit bewezen uit het goede carnavalshout gesneden te zijn en heb je 25 jaar lang je beste prinselijk carnavalsbeen voorgezet. En dit jaar valt deze eer te beurt aan René Vervoort, ofte prins René I. Na keizer Francis is hij diegene die de keizerstraditie verder zet. Net zoals hij dat tijdens zijn prinsjaren heeft gedaan, zal dat nu niet anders zijn. Ik wens René dan ook een hele mooie, lange, keizerlijke toekomst toe.

Op het nieuwe stoetersjaar én op onze nieuwe keizer René I roep ik dan ook heel graag met luide stem:

Alaaf, alaaf, alaaf.

Patrick Heremans
Schepen van cultuur, 11 november 2014


Kersvers keizer René en zijn nar Ronny heffen het glas. Alaaf! (Foto: Toon Gijbels)

Geen opmerkingen: