zaterdag 31 januari 2015

100

Jeanne Serneels vierde gisteren haar honderdste verjaardag en werd ontvangen door het gemeentebestuur. Marieke Sols blijft met 103 de oudste inwoonster van ons dorp.

Het feestvarken werd in aanwezigheid van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in de bloemetjes gezet in de trouwzaal van het gemeentehuis. Van burgemeester Roger Gabriëls (GBL) kreeg ze een foto met felicitaties en handtekeningen van het koningspaar. “Die ga ik ophangen”, zei de eeuweling.
Jeanne is ondertussen de zevende eeuweling in onze gemeente. Ze werd midden in het krijgsgewoel van de eerste wereldoorlog geboren. Van 1915 tot 1945 woonde Jeanne in Itegem, tot ze trouwde en op de Bevelse Steenweg kwam wonen. Vandaag verblijft ze in woon-zorgcentrum Boeyendaalhof.


Jeanne Serneels krijgt van burgemeester Gabriels een cadeau van ons koningspaar. (Foto: Martin Lieckens)

BEVOLKINGSGROEI
Ondertussen maakte de studiedienst van de Vlaamse regering een voorspelling van de bevolkingsgroei voor alle Vlaamse steden en gemeenten voor de periode van 2015 tot 2030. Daaruit blijkt dat in vier op vijf Vlaamse gemeenten de bevolking zal toenemen. De komende tien jaar wordt voor 98 gemeenten een groei van meer dan 5 procent verwacht. In steden als Antwerpen en Gent bedraagt die groei respectievelijk 10 en 6 procent.
Vooral het aantal peuters tussen 0 en 2 jaar zal sterk toenemen in Antwerpen (+10 procent) en Gent (+9 procent). Op provincieniveau neemt het aantal peuters af in Limburg, maar ook in Oost- en West-Vlaanderen.

VERGRIJZING
Het aantal 65-plussers stijgt wel in alle gemeenten. In 50 gemeenten zal het aantal 65-plussers de komende 10 jaar zelfs met meer dan 30 procent toenemen. Dat is vooral het geval in een aantal Limburgse gemeenten (bijvoorbeeld de regio rond Peer, Houthalen en Zonhoven) en in de provincie Antwerpen (zoals de regio rond Kasterlee, Lille, Vorselaar en Olen).
Als gevolg van het toenemend aantal 65-plussers en de daling van de actieve bevolking zal de bevolking in alle steden en gemeenten verouderen de komende tien jaar. Het aantal ouderen groeit het sterkst in de meeste kustgemeenten en in de provincies Limburg en Antwerpen.


De evolutie in Herenthout ... (Grafiek: Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: