woensdag 14 januari 2015

Nacht van Herenthout komt maand te vroeg

Normaal wordt met De Nacht van Herenthout de maandag na de eerste carnavalsstoet bedoeld. Sinds eergisteren is dat enigszins anders. De eerste gemeenteraad van het nieuwe jaar duurde maar liefst 16 uur, een triest record in de Herenthoutse politiek.

Aanleiding was - alweer - de discussie over de nieuwe voetbalkantine van KFC Herenthout. De oppositie vroeg meer duidelijkheid maar kreeg die naar eigen zeggen niet. Ze beriep zich daarop op haar “politieke plicht om naar die details te vragen”. Gevolg was een individuele stemming over meer dan 100 punten.

GIJZELING
Schepen van financiën Maurice Helsen (CD&V) noemt de marathonvergadering in de media “een regelrechte gijzeling”. Al kan hij er achteraf best mee lachen. “Als internationaal zakenman stap ik van de ene jetlag in de andere”, snoeft hij. “Ik zat zeker nog fris. Wat mij betreft had het nog langer mogen duren!”
Een mening die door burgemeester Roger Gabriëls (GBL) helemaal niet wordt gedeeld. “Wat heeft dit nog met politiek te maken?”, vraagt hij zich af. Gabriëls zag twee raadsleden in de loop van de nacht vertrekken. De rest werd vriendelijk verzocht te blijven. “We waren nog maar met tien in de meerderheid. Als er nog iemand zou vertrekken, waren we met onvoldoende mensen om nog te stemmen. En dan zouden we alles moeten overdoen ...”

SOAP
Vraag is hoe het in godsnaam zover is kunnen komen? Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 en de daaraan verbonden machtswissel, hypothekeert het dossier KFC Herenthout de goede werking van onze gemeente. Zoveel is duidelijk.
Alle betrokken partijen zitten met de handen in het haar. Het aanslepende dossier zorgt bovendien niet alleen voor felle discussies op de gemeenteraad, het laat ook in de sportraad sporen na.
En aan de soap lijkt vooralsnog geen einde te komen. Zo werd het vorige architectenbureau ontslagen omdat er werd getwijfeld aan de solvabiliteit van de bouwheer. Immers: het ganse project was geschat op 1,2 miljoen, terwijl KFC ‘maar’ 600.000 krijgt van de gemeente. En daarmee lijkt het plan voor de kantine terug naar af te gaan ...

KIND VAN DE REKENING
KFC Herenthout dreigt ondertussen wel het kind van de rekening te worden. De voetbalclub hoopte in 2016 de nieuwe accommodaties in gebruik te kunnen nemen. Of dit haalbaar blijft, is lang niet zeker. Wordt ongetwijfeld vervolgd ...

Geen opmerkingen: