woensdag 14 januari 2015

Woord van de dag: filibusteren

De eerste gemeenteraad van 2015 draaide uit op een nachtelijke veldslag. Volgens oppositielid en advocaat Stijn Raeymaekers (Eenheid) heeft het bestuur dit aan zichzelf te danken.

“De meerderheid bleef oppervlakkig over het dossier van de nieuwe voetbalkantine”, reconstrueert Raeymaekers de marathonzitting vandaag in de krant. “Het plan voor die kantine lijkt terug naar af te gaan, hoewel het toch een invloed heeft op de begroting. Bovendien gaat de gemeente de volgende vier jaar voor 8 miljoen euro lenen. Als zij ons geen details wil geven, dan beroepen wij ons op onze politieke plicht om naar die details te vragen. Punt per punt, honderd actiepunten met stemming.”

KOMMANEUKERIJ
GBL en CD&V beschuldigen de oppositie ervan haar gelijk te willen halen door te vervallen in kommaneukerij. Raeymaekers weerlegt deze stelling. “Elke tussenkomst was steeds relevant. Dit was geen vrijblijvend filibusteren”, verdedigt hij zichzelf in Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad.
Het politieke spelletje keerde zich uiteindelijk wel tegen de oppositie. “De meerderheid speelde het heel strategisch”, weet Raeymaekers. “Om half zeven is de voorzitster van het OCMW koffiekoeken en worstenbrood gaan halen. De oppositie had ook razende honger, maar kreeg niets.” Toen het kopstuk van Eenheid broodjes vroeg, werd daar niet op ingegaan.

PYRRUSOVERWINNING
Het bestuur roept zich in de media uit als winnaar van de veldslag, want uiteindelijk werden budget (2015) en meerjarenplan (2014-2019) beiden goedgekeurd. Weliswaar zonder dat de oppositie meestemde, want zowel Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.) als Stijn Raeymaekers verlieten vlak voor de finale stemming de zaal.
Misschien is de benaming pyrrusoverwinning eerder op zijn plaats, aangezien de zitting duurde tot dinsdagmiddag? “Ach, het is het resultaat dat telt”, zegt Maurice Helsen (CD&V). “Strikt genomen had deze uitputtingsslag niet gehoeven, want als meerderheid keuren we alles goed zoals het door ons wordt gepresenteerd.” Een uitspraak die toch tot nadenken stemt, niet?


Maandagavond begon de gemeenteraad aan een zitting die zestien uur later op dinsdagmiddag pas afliep ... (Foto: Joren De Weerdt)

Geen opmerkingen: