zondag 8 maart 2015

Dé Palmenconcerten: ‘The Dark Side of the Moon’

Eind deze maand staan de jaarlijkse palmenconcerten van de Koninklijke Fanfare St.–Pieter op het programma. Dirigent Patrick Milbou koos dit jaar ons zonnestelsel als thema. In ‘Dark Side of the Moon’ verkent de fanfare onze maan en de verschillende planeten muzikaal.

De sterren en de planeten hebben de mens al altijd gefascineerd. Je kan hele bibliotheken vullen met verhalen over de sterren en hun invloed. Volkeren eren in hun godsdienst al die flikkerende puntjes die ’s nachts onze hemel bevolken. Natuurlijk zoekt ook de muziek naar het geheim van de maan, van het nachtelijke licht bij het begin van de lente ...
“Ook onze fanfare zoekt bij het begin van de nieuwe lente die oneindige vertes op. Zoals Jules Verne honderdvijftig jaar geleden, verkennen we de maan. We onderzoeken of er leven is op Mars en scheren voorbij Jupiter en Saturnus”, zegt Milbou op de webstek van de koninklijke.
Het concert wordt ingezet met de Mercury-mars van Kontichenaar Jan Van der Roost. De echte ‘plat de résistance’ wordt echter de verkenning van de aarde door meester-componist Philip Sparke: ‘Three extraordinary Journeys’. “Geïnspireerd door drie boeken van Jules Verne ontdekken we de uithoeken van onze planeet, in een luchtballon, een onderzeeër, per zeilschip en op de rug van de olifant. Schitterende muziek die we echt in de vingers moeten krijgen, omdat we er in het najaar tijdens het komende ‘concours’ (waarschijnlijk) mee zullen moeten uitpakken.”
Ook op het programma: het onvermijdelijke ‘The Planets’ van Gustav Holst. “Met Jupiter en Mars pikken we wel de bekendste stukjes uit deze populaire suite. Ook een vleugje hemelse pop- en jazzmuziek zal zeker niet ontbreken.”
Volgens Milbou wordt het mooi, ondanks de kille zaal die de Lux toch is. “Sinds de kleuterschool weten we: We stegen met een zucht, tot boven in de lucht. We zaten zo gezellig in ons huisje. Dit is een dichterlijke overdrijving voor onze alweer erbarmelijke, kouwelijke huisvesting. Misschien stijgen we wel tot het vagevuur waar het aanzienlijk warmer is?” Maar moeten we voor vagevuur niet beneden zijn?
Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel. De gemeente heeft immers de site Verheyen in de Molenstraat verworven en volgens schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL) is een culturele invulling hiervan in de toekomst best mogelijk. Het lijkt erop dat die podiumzaal er dus éindelijk zit aan te komen! (Bron: http://www.kfsintpieter.be)

Palmenconcerten ‘The Dark Side of the Moon’, op zaterdag 28 maart (19u30) en zondag 29 maart (19u). Kaarten te verkrijgen via de muzikanten of via de bestuursleden.

Geen opmerkingen: