zondag 19 juli 2015

Teppeschiet

Leo Grootjans heeft zich begin deze maand opnieuw tot kampioen van Herenthout Teppeschiet gekroond. Het kampioenschap wordt al enkele jaren georganiseerd door de Herenthoutse KLJ, tijdens het jaarlijkse Meutekeskermis.

Sinds 2013 gaat Meutekeskermis door aan het KLJ-lokaal op de Bouwelse Steenweg. Met een bieravond, een tentfuif en een familiedag volgt de driedaagse kermis al jaar en dag een vast stramien.

MEUTEKESKERMIS 2015
De bieravond op vrijdag werd opgeluisterd met livemuziek van Full Strenght. Van de 27 bieren die dit jaar op de drankkaart prijkten, hebben wij er vier geproefd: Soixante Neuf, Hopruiter, St.-Feuillien Grand Cru en Tripel La Corne du Bois Pendu. Vooral die laatste twee konden onze smaakpapillen uitermate bekoren. Bij de tripel van La Corne hoort zelfs nog een legende!
De No Bullshit-fuif op zaterdag lokte naar verluidt niet de massa naar de KLJ-tent. Dassie & Abriaan, onlangs nog winnaars van de dj-contest op Gladiolen, en Drave Brown speelden ten dans.
Op zondag was er dan tenslotte de familiedag, met pannenkoeken, springkastelen, het traditionele meuteke wegen en het kampioenschap Teppeschiet. Voor hen die het niet kennen: teppeschieten is een werpspel dat in verschillende streken een andere naam draagt. In Oost- en West-Vlaanderen gaat het om kalleschieten of kollestekken. Andere namen zijn paapgooien, teppesol of schremkeschieten. Oorspronkelijk was het een buurtspel, maar hier en daar in Europa is het uitgegroeid tot een competitiesport met ploegen.


Leo Grootjans volgde zichzelf op als Huirtuits kampioen
Teppeschiet ... (Foto: Jokke Heylen)De benodigdheden voor teppeschiet zijn: enkele schijven, een stop (tep) en geldstukken. Meer over traditionele volkssporten vind je op vlas.be ...

Geen opmerkingen: