donderdag 22 oktober 2015

Bosmans 90

Lode Bosmans wordt in november van dit jaar 90. Naar aanleiding van die verjaardag organiseert Cultuurraad Herenthout i.s.m. erfgoedcel Kempens Karakter in ‘zijn’ Sint-Gummaruskerk een retrospectieve, die de laatste grote tentoonstelling van de kunstenaar moet worden.

Het culturele belang van Bosmans voor Herenthout - en bij uitbreiding de ganse regio - is moeilijk te overschatten. Hij was oprichter en directeur van de tekenacademie in de Sint-Gummaruskerk, een Vesperschool die officieel zou erkend worden als kunstonderwijsinstelling.
Bosmans schilderde en tekende Herenthout in de jaren ’40, ’50 en ’60. Het was het platteland van Nete en Wimp met zijn uiteenlopende gezichten. De indrukken van die werken staan in het collectieve geheugen van het dorp gegrift.
Maar zijn invloed reikte verder: het kunstenaarsleven tussen Herenthout en Antwerpen, zijn leerlingen (o.m. Jef Van Grieken), de grote restauraties die hij uitvoerde te Lier, Mechelen en Antwerpen (o.m. van Matsijs), de kerkenbouw te Duitsland waar hij prachtige fresco’s maakte, ... Het oeuvre van Bosmans vond de weg naar vele Herenthoutse en Kempense huiskamers, waar dit werk vaak nog steeds een prominente plek inneemt.
Curator Peter Konings van het Jacob Smits Museum te Mol, spaarde kosten noch moeite om uit een groot aantal privécollecties de sterkste en meest treffende werken te selecteren: aquarellen, gouache, schilderijen, tekeningen, grafiek. “Tentoonstellingen maken is als een huwelijk”, zegt Konings hierover. “Dit was er een van veel liefde en een beetje leed maar met veel goesting voor meer.”
Ten huize Konings stond alles het afgelopen jaar in het teken van de retrospectieve. “Het was al Bosmans wat de klok sloeg”, beseft Konings. “Ik dank mijn lieve vrouw en kinderen voor hun steun en geduld. Ik heb nu terug tijd voor hen.”
Konings houdt er zich ook aan zijn grote waardering uit te drukken voor de onlangs overleden Jan Limbos. “Als voorzitter van de cultuurraad gaf hij de voorzet tot deze expo. Het is Jan die dit cultuurproject uittekende en de juiste actoren samenbracht. Deze tentoonstelling kan geen mooier eerbetoon zijn aan een cultuurdrager als Jan.”

De tentoonstelling gaat tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed, op vrijdag 23 oktober, van start met een nocturne (21u-23u). Voorafgaandelijk is er een vrij toegankelijke academische zitting met receptie te GOC Ter Voncke (19u30). De tentoonstelling zal vervolgens dagelijks geopend zijn, van zaterdag 24 oktober tot en met maandag 2 november, telkens van 13u tot 17u. Er zijn nocturnes voorzien op 28 en 29 oktober (19u-21u). Toegang is steeds gratis.

Sint-Gummaruskerk, Vonckstraat 35, 2270 Herenthout // GOC Ter Voncke, Vonckstraat 17, 2270 Herenthout

Info: Loket Vrije Tijd, Bouwelse Steenweg 8, 2270 Herenthout, tel.: 014 50 78 50 of e-post: vrije.tijd@herenthout.be


Geen opmerkingen: