woensdag 18 november 2015

11 novemberherdenking

Gemeentebestuur en Cultuurraad herdachten op 11 november het einde van de Eerste Wereldoorlog. Traditiegetrouw gebeurde dit in samenwerking met de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter, de lagere scholen en de parochie.

De herdenking werd klokslag 10.30 uur door het Sint-Ceciliakoor ingezongen. Na de viering ging men in stoet van de Sint-Pieter-en-Pauwelkerk naar het Vredesplein, waar hulde werd gebracht aan het monument van de gesneuvelden.
Burgemeester Roger Gabriëls (GBL) en Aloïs Van Bael van de Cultuurraad hielden een korte toespraak. Deze laatste deed een en ander uit hoofde van de Nationale Strijdersbond van België (NSB) in het algemeen en zijn schoonvader Juul Bouwen, die om gezondheidsredenen de plechtigheid niet kon bijwonen, in het bijzonder. “Vandaag herdenken we niet alleen de slachtoffers van de twee Wereldoorlogen, maar met hen de slachtoffers van alle oorlogen”, benadrukte Van Bael, die verder ook citeerde uit de beroemde ‘I have a dream’-toespraak van Martin Luther King.

DE VREDESTROUBADOUR
De kinderen van vijf en zes van de Herenthoutse scholen herdachten de oorlogsslachtoffers een dag eerder al met een theatervoorstelling in de refter van Basisschool ’t Klavertje. “Bedoeling van deze activiteit is om de leerlingen de oorlog anders te laten beleven dan in de les. Om te herinneren, te begrijpen en vooral ... om de Groote Oorlog nooit te vergeten”, wist Eddy Verschueren, voorzitter van de Cultuurraad. Vredestroubadour Maarten Van Rompaey bracht in de voorstelling de Groote Oorlog tot leven. Van voor tot aan tot achter het front en terug. De verhalen van een tiener in uniform, een bakker onder de bezetting, een burgemeester in verzet. Kortom: een verteerbaar geheel met liederen, feiten, anekdotes en een vrolijke noot.

DE GROOTE OORLOG
Verschueren sneed ook even de eeuwherdenking van WOI aan. “Dat Herenthout ervoor heeft gekozen om die herdenking te organiseren in het najaar van 2016, is algemeen bekend. Maar dat betekent niet dat we hebben stilgezeten. Zo verscheen in de reeks ‘Het Vergeten Slagveld’ van Kempens Karakter eerder al de uitgave ‘Herenthoutse soldaten in de Eerste Wereldoorlog’. En op 9 juli weerklonk aan de brandweerkazerne de 30.000ste Last Post, een evenement dat door honderden Herenthoutenaren werd bijgewoond.”
Terwijl wij dit schrijven werken verschillende Herenthoutse verenigingen en de drie scholen, onder de algemene artistieke leiding van Patrick Milbou, aan een totaalspektakel om de Grooten Oorlog te herdenken. Voorlopig gebeurt dat onder de werktitel ‘Ooit ... weer? Nooit ... meer!’, met als centrale thema’s conflict en vrede, angst en hoop, verdriet en vreugde, vernieling en opbouw ...
Vanaf 30 september tot en met zondag 13 november zal Herenthout in de ban zijn van de Groote Oorlog. Naast het totaalspektakel staan verder ook op het programma: de opbouw van een rondreizende noodwoning, een lezing rond de oorlogssituatie in onze contreien, een tentoonstelling van onze heemkring en eentje van de Provincie Antwerpen en een uitstap naar Ieper.
Over de jaarlijkse 11 novemberherdenking, die ook dit jaar weer werd bijgewoond door tientallen leden van de Allied Veterans MC, had Verschueren nog een primeur. “Ook met 11 november willen we een nieuwe richting uit. Al zal dat door de herdenking van de Groote Oorlog volgend jaar nog even op zich moeten laten wachten. 2015 is dus een overgangsjaar. Daarom ook geen aperitiefconcert. Maar tegen 2017 willen we er staan met een vernieuwde 11 novemberherdenking”, aldus nog Verschueren.






De geallieerde onderhandelaars kort na de ondertekening van de wapenstilstand op 11 november 1918, voor de treinwagon in het bos van Compiègne. Op de voorgrond de geallieerde opperbevelhebber, de Franse maarschalk Ferdinand Foch (met aktentas en wandelstok).

Geen opmerkingen: