woensdag 23 december 2015

Vluchtelingen

Het spreidingsplan inzake vluchtelingen is bekendgemaakt. “Voor Herenthout betekent dit voorlopig dat we vijf extra opvangplaatsen moeten voorzien”, weet communicatiebeambte Martine Lauwen.

De inwerkingtreding van het spreidingsplan was eigenlijk niet voor januari voorzien. Daarom gaat het nog om een “indicatief cijfer” dat aan de steden en gemeenten wordt gecommuniceerd. “Het is gebaseerd op de elementen die we nu hebben. Het cijfer kan nog wijzigen als het Koninklijk Besluit in werking treedt. We houden rekening met alle elementen tot aan de inwerkingtreding van het KB”, verduidelijkt Katrien Jansseune, de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA).
Vast staat dat iedereen een inspanning zal moeten leveren. Al is dat niet voor iedereen evenveel. In Ingelmunster en Scherpenheuvel-Zichem bijvoorbeeld zijn ze helemaal niet blij met de beslissing van Francken. “De inspanningen zijn niet meer gelijk verdeeld”, klinkt het er.
Het spreidingsplan is berekend op basis van vier parameters: het bevolkingsaantal van een gemeente (voor 35 procent), het netto belastbaar inkomen (20 procent), het aantal bestaande opvangplaatsen (30 procent) en het aantal leefloners (15 procent). Vooral Antwerpen (134 extra asielzoekers) en Leuven (124 extra asielzoekers) moeten nog een inspanning leveren. Negentien gemeenten in Vlaanderen ontspringen de dans en moeten geen extra vluchtelingen opvangen.
Herenthout moet, bovenop de 17 asielzoekers die het reeds herbergt, dus vijf extra plaatsen voorzien. Door vrijwillige inspanningen hebben gemeente en OCMW de voorbije maanden al extra opvangplaatsen voor vluchtelingen kunnen openen. “Twee extra opvangplaatsen heeft het OCMW reeds kunnen realiseren. Wij zijn nu nog op zoek naar een woning/appartement voor een gezin van drie personen”, aldus Vicky Verbeeck. (Bron: belga, demorgen.be, herenthout.be)

Heb jij een woning of appartement vrij in Herenthout dat je hiervoor wenst te verhuren aan het OCMW? Neem dan contact op met Vicky Verbeeck, T 014-502181 of vicky.verbeeck@herenthout.be.

Geen opmerkingen: