zaterdag 16 januari 2016

Cultuurprijs 2015 voor Saartje Gommers

In GOC Ter Voncke is zopas de Cultuurprijs 2015 uitgereikt. Winnaar werd Saartje Gommers. Andere genomineerden waren Frans Schellekens, Egied Steylaerts, Hilde Leysen, Clamotte Rock en Heemkring Sandelyn. Later op de avond worden met de Jeugdduim en de Socioculturele Trofee nog twee andere prijzen uitgereikt.

Saartje Gommers werd voorgedragen door de bib, de Gezinsbond en KVLV. Saartje verraste het voorbije jaar met het prentenboek ‘Een verrassing voor Pieke en Free’, waarbij ze hulp kreeg van de Herentalse illustrator Lore Gebruers. Mogelijk is het boekje de voorbode van een ganse reeks kleuterboekjes, die niet alleen de weg zullen vinden naar de kleuterklas maar ook naar de huiskamer.

CARRIÈREPRIJS
Lode Bosmans, onlangs nog het onderwerp van een knappe retrospectieve, kreeg een carrièreprijs. Die retrospectieve was voor Jozef Raeymaekers trouwens de aanleiding om een vergeten kunstwerk van Lode te laten restaureren door de kunstenaar zelf. “Het gaat om een houtskooltekening van Stan Reypens, gemaakt naar aanleiding van de viering van onze bokskampioen voor zijn overwinning van het kampioenschap van België in 1949”, aldus Raeymaekers. “De tekening heeft lange tijd gehangen in het café van de ouders van Stan in de Molenstraat. Vervolgens is ze verhuisd naar Café de Kat in de Jodenstraat en tenslotte is ze in bescherming genomen door Heemkring Sandelyn.” Bedoeling is om het werk een plaats te geven in een van de gemeentelijke gebouwen.
Aan het begin van de druk bijgewoonde gala-avond werd ook even stilgestaan bij het overlijden van Jan Limbos en Juul Bouwen. Terwijl het huisorkest speelde, werd een reeks foto’s getoond van Juul.

Geen opmerkingen: