zondag 10 januari 2016

Monument van Balen

Yasmiene Slegers en Shari Schuermans zijn de eersten die ‘Het Monument van Balen’ uitprobeerden. Dankzij twee helpers brachten ze de uitdaging tot een goed einde. De twee 18-jarige meisjes kregen zelf wel 7 bouletten en 14 curryworsten op.

Snackbar De Broodjeshoek in Balen-Rosselaar heeft met ‘Het Monument van Balen’ een nieuwe spectaculaire eetuitdaging. Wie het mini-Atomium - bestaande uit 20 curryworsten en 9 bouletten, goed voor zo’n 3,5 kilo vlees - binnen de twee uur opgepeuzeld krijgt, maakt kans op een etentje in de bovenste bol van het echte Atomium.
De eerste uitdagers waren Yasmiene Slegers en Shari Schuermans, twee 18-jarige meisjes uit Balen. Toen ze het monument voorgeschoteld kregen, waren ze nog enthousiast. “Dit krijgen we wel op. We hebben ons niets speciaal voorbereid. Zo hebben we ’s middags nog gegeten. De uitdaging van vorig jaar, ‘De Toren van Balen’, hebben we ook bijna opgekregen”, klonk het zelfverzekerd.
Uiteindelijk moesten Yasmiene en Shari de hulp inroepen van twee toevallige passanten: Philip Ver Elst (35) uit Morkhoven en Ken Tuymans (18) uit Balen. Beide heren verorberen respectievelijk vijf curryworsten en twee bouletten en een curryworst. Het viertal zette hiermee een eindtijd neer van 1 uur, 50 minuten en 7 seconden. Omdat het blijkbaar niet zo evident is om de uitdaging tot een goed einde brengen, werd ze intussen uitgebreid. “We geven ook een prijs voor de sterkste tijd per categorie van één tot vier deelnemers”, zegt uitbater Marc Peeters.

AUTEURSRECHT
Ondertussen rijst zich de vraag of Peeters mogelijk de auteursrechten van het Atomium schendt met zijn nieuwste vleescreatie. Personen mogen de blikvanger van de Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel fotograferen, maar moeten auteursrechten betalen indien die foto voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Woordvoerster Inge Van Eycken van het Atomium verklaarde aan Gazet van Antwerpen dat het auteursrecht in principe voor elke reproductie telt, dus ook voor een bouwwerk van snacks. “Al weten we voorlopig nog niet wat we hiermee gaan doen”, zegt ze.
En dan is er nog de cover van het album ‘Frituur Belgique’ (ISBN: 9789462801189, 2015) in de reeks Filip van België. “Pikkedieven, ik was eerst!”, postte Charel Cambré enkele dagen geleden op Facebook. Maar die plooien zijn intussen gladgestreken, want op zaterdag 23 januari organiseert Marc Peeters een signeersessie met Charel in zijn snackbar. “Van 14 tot 16 uur krijg je de kans om de strip ‘Frituur Belgique’ aan te kopen voor 8 euro en hem dan te laten handtekenen. Dit wordt een collector’s item!”, kirt Peeters.
Charel Cambré van zijn kant reageert eerder nuchter. “Jawadde, signeersessies in een Frituur. Op de volgende cover van Filip zet ik een café, zeker weten!”Geen opmerkingen: