zaterdag 2 januari 2016

Nieuwjaarke zoete!

In heel wat Kempense gemeenten trokken donderdag honderden kinderen van deur tot deur om iedereen de beste wensen over te brengen. Opvallend hierbij was dat er opnieuw werd teruggegrepen naar de bekende nieuwjaarsliedjes.

Ook in Herenthout werd er Nieuwjaarke zoete gezongen. Als beloning werden de kinderen overladen met snoep en centjes. Maar ook de mama’s en de papa’s die de zangertjes begeleidden, kwamen niets te kort en kregen op veel plaatsen een hartverwarmend drankje aangeboden.
Tanja Nys uit de Gelderstraat genoot van de sfeer in ons dorp. “Zoveel kinderen die zo hun best deden!”, schreef ze op Facebook. “Jammer van toch wel wat gesloten deuren, maar dat zal ook wel een reden hebben. Geconstateerd dat de mensen van Herenthout denken aan de spaarpot van de kindjes!”
Tanja kreeg kreeg met oudjaar 41 zangertjes aan haar deur wou wel eens weten hoeveel zangertjes haar dorpsgenoten aan de deur hadden gehad en ze lanceerde de vraag op Ge zaa van Huirtuit as ge. Het leverde haar prompt meer dan 60 reacties op. En daar was ze best blij mee. Het viel haar trouwens op dat heel wat kinderen van hun ouders blijkbaar de opdracht krijgen om de straat niet over te steken. “Zo leren we als ouders/begeleider ook de andere kant kennen en kunnen we ons misschien aanpassen zodat het wat beter verdeeld wordt. Want gaan zingen is leuk, maar geven ook!!”
Het grappigste antwoord kwam van Jimmy Gommers. Hij kreeg 56,5 (?) zangertjes over de vloer. Oh ja: bij ons (Bouwelse Steenweg) haalden amper 6 zangertjes de voordeur. Maar buurman Kurt, die een paar huizen terug woont, telde dan weer 20 nieuwjaarszangers.

Hieronder enkele opvallende cijfers ...
Simonne Leys (Vlakke Velden): 15 zangertjes.
Ilse Salien Niemand (Lijsterbesstraat): “Nada en ons potje stond klaar, we zouden zo graag gegeven hebben want vind het echt spijtig dat deze traditie stilletjes verdwijnt.”
Senne Vets (Nijlense Steenweg, tussen de kerk en ’t standbeeld): Rond de 200
Ymke De Pooter (Hooghuis): rond de 15, 16 ...
Els Marien (Nijlense Steenweg aan de Merodebossen): Slechts 2 zangertjes.
Ann Op de Beeck (Sandelijnhof): slechts 9.
Mieke Dillen (Van Reynegomlaan): 86.
Mie Van Looy (Jodenstraat): 157 zangtalentjes.
Diane Gommers (Herentalse steenweg): 4.
Sharis Vertommen (Punt): “2. Ook gene vette.” [grin-emoticon]
Patrick en Nadine Heremans (Kloosterstraat): “Bij ons ongeveer 70.”
Peggy Cornelis (achteraan in de Jodenstraat): 76.
René Haverhals (Gelderstraat): “30, ik zal er misschien een deel niet gehoord hebben toen ik aan ’t kokkerellen was voor ’s avonds.”
Ria Aerts (vooraan in de Jodenstraat): rond de 400 zangertjes.
Ellen Horemans (Herentalse steenweg): 0.
Valerie Eeckhout (Boeyendaal): “30. En speciaal verlof gepakt op ’t werk, zodat ik thuis was om de kindjes een centje te kunnen geven!”
Maria Scevenels (Doornboompad): rond de 35.
Martine Lauwen (Vliegplein): een dertigtal.
Denise Peeters (Sportstraat): 12.
Lodewijk van Gestel (Maasweg): “Vorig jaar 15, nu 50. Misschien omdat ik een grabbelton had staan waar ze met een hand zoveel bruine muntjes mochten uitpakken als ze konden. Om half elf al leeg en moest ik met de grotere stukken beginnen maar dan zonder grabbelton. Leuk!”
Isabelle Van Rompaey (Griefjes): rond de 20.
Vicky van Hoof (Molenstraat, dicht aan tegendeel): “Ik denk meer als 300 zangertjes want we hadden eerst 3 zakken van 50 lekstokken en achteraf nog bij poelmans 3 extra zakken bijgehaald tegen 11.15 waren die zakken ook leeg hebben ook telkens een klein centje bij die lekstokken gedaan dat vonden de kinderen leuk.”
Carine Van Tendeloo (Van Reynegomlaan, langs de even kant): “55, maar langs de oneven kant wel een pak meer denk ik. Ze lopen gewoon het blokje rond en steken de straat niet over.”
Kim De Hert Astridlaan: 7.
Elisabeth Pluys (Huis Driane): rond de 470.
Vicky Segerink (Keulemansstraat): “30-tal blije, schattige snoetjes!”
Inge Heylen (vooraan in de Molenstraat): “Bij mij zijn er 463 gepasseerd!”
Nadia Daneels (vooraan Vlakke Velden): een stuk of 15, allemaal voor 10 uur.
Isabelle Methot (Lindelaan): 4.
Conny Keynen (Zwanenberg): “Ik heb er 77 gehad. Mindert elk jaar, jammer ...”
Hanne Lieckens (Jodenstraat, kruispunt met Astridlaan): “Groot succes gehad hier! Van 7 vorig jaar naar 27 dit jaar! Joehoe! [smile-emoticon] Ze draaien net voor ons huis altijd af, denk!”
Britt Van Dijck (Ter Heide): 30 zangertjes over de vloer.
Hilda van Wichelen (Kaffestraatje): 44.
Petrouchka Vandewalle (begin van de Molenstraat): “Ik denk zo’n 275, verschillenden liepen voorbij omdat mijn bel te hoog hangt ...”
Heidi Horemans (Jodenstraat): 77 kids.
Barbara Heylen (Doornboompad): 43.
Natasha Van Woinsel (Maasweg): “49 zangerkes. Vorig jaar inderdaad een heel pak minder zoals Lodewijk van Gestel zegt - had een 30-tal zakskes gemaakt met koek, snoepjes en gommetje en 30 munten van 10 cent, en moesten om 10 uur al zakskes bijmaken terwijl er al 3 kindjes stonden te wachten, centjes waren toen ook op - volgend jaar dubbel voorzien.”
Anja Wouters (Punt): “Maar 2. Punt is te ver voor de kindjes.”
Bart Bruynseels (Astridlaan) “7 ... Wel heel veel zien lopen aan de overkant van de Astridlaan ...”
Petra Donckers (Vlakke Velden): “44 , ’k had er liever meer gehad.”
Lili Vercammen: “11, heel jammer. Speciaal ganse dag voor thuis gebleven.”
May Kerkhofs (Lijsterbesstraat): 17.
Leen Van den Brande (Uilenberg): 33 zangertjes.
Ria Smits (Ristenstraat): “60 zangertjes, precies nog bij de goei als ik het hier zo lees.”
Wendy Luyten (Jodenstraat): 558.
Jayanti Ghosh (Punt): “4 zangertjes én 2 mannen met ne cape.”
Leo Van Loy (Itegemse Steenweg): 44 zangertjes.


(Foto:Martin Lieckens)

Meer foto’s van nieuwjaarszangers vind je op HerenthoutFM. Geniet ervan!

Geen opmerkingen: