zaterdag 23 april 2016

De jaren Demaks en Erfgoeddag

Kempens Karakter maakt samen met haar gemeenten, jeugdbewegingen en vrijwilligers de jaarlijkse Erfgoeddag tot een heus weekend op zaterdag 23 april en zondag 24 april 2016. Het thema voor Erfgoeddag is dit keer Rituelen. Kempens Karakter ziet dit als een kans om jeugdbewegingen en hun rijke erfgoed in de kijker te zetten.

In elf gemeenten kan je terecht voor de expo De jaren Demaks, die het verhaal vertelt van de Kempense jeugdverenigingen. De expo - telkens op maat van die gemeente – brengt persoonlijke herinneringen, foto’s, voorwerpen en anekdotes van (oud)leden.
Naast de tentoonstelling zijn er ook heel wat gemeenten die een extra activiteit organiseren met hun jeugdverenigingen. Zo kan je in Olen een brunch old-style meepikken, met chiropap en boke met bakworst. Of kan je in Herenthout stipt om 14 uur de formatie van Chiro Herenthout live zien. In Herentals kan je deelnemen aan een geocache met kans op mooie prijzen. Ook volksspelen en volksdansen staan in heel wat gemeenten op het programma. Het aanbod is dus erg ruim en mikt specifiek op gezinnen met kinderen.
Daarnaast zijn er nog enkele initiatieven van heemkringen en erfgoedorganisaties die traditiegetrouw deelnemen aan de Erfgoeddag. Zo maken Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Lier en Lille elk hun eigen link met Rituelen.

PROGRAMMA HERENTHOUT
In onze gemeente werkte Erfgoedcel Kempens Karakter samen met KLJ, Chiro en speelpleinwerking. Elke jeugdvereniging zorgt op zondag 24 april voor extra activiteiten bij de tentoonstelling. Chiro Herenthout houdt stipt om 14 uur de formatie, om 15 uur wordt iedereen getrakteerd op het typische ‘vieruurtje om drie uur’ door SPW Herenthout, KLJ amuseert dan weer met teppekeschiet, waarna de Chiromeisjes de bezoekers de benen doen losgooien tijdens een heuse volksdans. Doorlopend kunnen bezoekers interactief de tentoonstelling bezoeken door doeopdrachten omtrent de inhoud van de tentoonstelling. Alle activiteiten gaan door in Basisschool ’t Klavertje en NIET op ’t Kapelleke zoals aangekondigd in de brochure.
Het volledige aanbod kan je terugvinden op kempenskarakter.be. Programmabrochure zijn gratis te verkrijgen via de deelnemende gemeentes of organisaties.

Wat >>> Erfgoeddag en De jaren Demaks
Waar & wanneer >>> Basisschool ’t Klavertje, Vonckstraat 44, 2270 Herenthout // Op zondag 24 april 2016, tussen 10 en 18 uur
Info >>> Lieve De Saedeleer (erfgoedcel Kempens Karakter), Lieve@kempenskarakter.be, T 014-219700Geen opmerkingen: