woensdag 6 april 2016

Drie offshore-Belgen in Herenthout

Panama Papers, een journalistiek onderzoek naar aanleiding van een lek van 11,5 miljoen documenten over schermbedrijven op belastingparadijzen, zorgde afgelopen zondag voor een wereldwijde schok. Onder de vele namen die voorkwamen in de documenten, waren er ook enkele Belgische.

Uit de documenten blijkt dat er 732 offshore-Belgen betrokken zijn bij Panama Papers. Onder hen spektakelregisseur Franco Dragone, bekend van Cirque du Soleil, en de rijkste familie van België, de Spoelbergh, een van de drie grote familiale aandeelhouders van brouwerij AB Inbev.
De volledige namenlijst wordt begin mei pas vrijgegeven. Onder de Belgische bedrijven en betrokkenen bevinden zich volgens Le Soir vooral ‘grote fortuinen, artiesten, mensen uit de adel, dokters en apothekers, fiscale experten, textielbaronnen, academici, mediabonzen, captains of industry en enkele bekenden van het gerecht’. Veel dossiers zouden betrekking hebben op successierechten.
De Tijd onthulde al dat de de bedrijfjes van de Belgen zich op de Britse Maagdeneilanden (539), in Panama (314) en op de Seychellen (177) bevinden. De meeste belastingontduikers wonen volgens de krant in Vlaanderen of in het Brussels Gewest. “We identificeerden 178 mensen uit Brussel, 161 uit Antwerpen, 47 uit Vlaams-Brabant, 35 uit West-Vlaanderen, 25 uit Oost-Vlaanderen en 21 uit Limburg.”
Knack.be heeft een interactieve kaart gepubliceerd waarop u kan ontdekken of er ook in uw gemeente offshore-Belgen wonen, en hoeveel. En wat blijkt? Van de 161 namen in de provincie Antwerpen, wonen er drie in ... Herenthout. Het gissen kan beginnen! (Bronnen: Knack, De Standaard)


Grafiek: Knack

Geen opmerkingen: