donderdag 5 mei 2016

Clamotte Rock 20

Nog een dikke acht uur nagelbijten en Clamotte Rock opent de deuren voor een heuse feesteditie. Het sympathieke Huirtuitse festival duurt dit jaar uitzonderlijk drie dagen. Kleppers op de affiche zijn Urbanus & De Fanfaar op donderdag, Psycho 44 en Sons Of Lioth - mogen we even chauvinistisch zijn, ja? - op vrijdag en Fischer Z (!), Hickey Underworld, The Deaf en Equal Idiots op zaterdag.

Twintig jaar Hooifeesten/Clamotte Rock. Het is niet niks. De jonge gasten die twintig jaar geleden het plan opvatten om het einde van de examens te vieren door wat groepjes te laten komen spelen op een podium gemaakt van bierbakken, zeulden dan ook jarenlang een zware muzikale erfenis met zich mee. Vandaag mogen we gerust stellen dat Sander Ooms, Stijn Verstappen en Maarten Hoeylaerts de enige echte muzikale erfgenamen zijn van Gust Spruyt en de MAF Brothers.
Sander Ooms is ondertussen de enige nog overgebleven pionier. “Het is een cliché zo hoog als een huis, maar 20 jaar geleden had ik niet gedacht dat ik dat vandaag nog zou doen”, zegt Sander in Het Nieuwsblad.
In de begindagen heette Clamotte Rock nog de Hooifeesten. Voorwaarde om de weide naast het ouderlijk huis van Stijn Verstappen op de Bouwelse Steenweg te gebruiken, was dat de artiestennaam van moeder Lief Van Herck, Trees Clamotte, mee op de affiche moest. “Omdat we ons publiek het gezang van Trees wilden besparen, hebben we ons terrein naar haar genoemd.”

OPDOFFER(S)
Hooifeesten werd in 2012 Clamotte Rock en één jaar later werd op Oosterhoven een nieuw onderkomen gevonden. Zowel de naamsverandering als de nieuwe locatie werden ingegeven door het overlijden van moeder Lief ‘Trees Clamotte’ Van Herck en zoon Stijn Verstappen. “Maar met het festival blijven we hen gedenken”, weet medeorganisator Stefan Laenen. “Zo moesten we van Lief altijd goed en gezond eten. Daarom bestaat het eten dat tijdens Clamotte wordt verkocht, uit Moeder keuken.”
Vorige maand kregen de Clamotters met de dood van vaste festival-kok Raf Van den Bruel een nieuwe opdoffer te verwerken. “Met onze groep zoeken we elk jaar Trees en Stijn nog eens op. Een groet aan Raf komt daar nu bij.”

20 JAAR CLAMOTTE BEGOT!
Maar genoeg getreurd! Clamotte Rock draait vooral om muziek. Het festival duurt dit jaar dus uitzonderlijk drie dagen en presenteert een bonte stoet aan rock, pop, punk, techno, drum-’n-bass, house, electro ... Bands en dj’s worden naadloos in elkaar gemixt.
Op donderdag wordt er geopend met Urbanus & de Fanfaar en pIE p. KLEIN. Voor vrijdagavond hebben de Clamotters met Psycho 44, Bulls On Parade en Sons Of Lioth groepen uitgenodigd die al eerder op de affiche stonden.
Op zaterdag tenslotte is het vooral uitkijken naar Fischer Z, Hickey Underworld, The Deaf en Equal Idiots. Het toeval wil trouwens dat Equal Idiots net nu de eerste plaats in De Afrekening hebben veroverd met hun ‘Salmon Pink’. De volledige line-up vind je hier.
Op dit moment wordt op Oosterhoven de laatste hand gelegd aan de afwerking van het festivalterrein. Het Hooifeestencomité houdt er zich alvast aan om alle vrijwilligers die hebben ingezet om het terrein tijdig klaar te krijgen, nu al te bedanken. Huisfotograaf Adrie de Kok legde het harde werk van de voorbije dagen op de gevoelige plaat vast. Op de Facebookpagina van Clamotte Rock kunnen jullie zien hoe een en ander stilaan vorm kreeg en wat er jullie straks allemaal te wachten staat tijdens ongetwijfeld weer een bangelijke editie!

TICKETS
Online tickets zijn nog te koop tot 16 uur op donderdag en vrijdag, tot 12 uur op zaterdag. Dagtickets zullen nog beschikbaar zijn aan de kassa (indien niet uitverkocht). Donderdag en vrijdag is er een kleinere capaciteit, dus wacht niet te lang! COMBI-tickets blijven ook beschikbaar.


De Tomorrowland-tent van Clamotte Rock.


Boer Jef op inspectieronde ...

Geen opmerkingen: