maandag 20 juni 2016

Herenthoutse Rode Duivelsfans zijn beste supporters ter wereld

Dat ze in Herenthout goed kunnen feesten én bovendien het hart op de juiste plaats hebben, bewees de delegatie van supportersclub Red Devils De Lux afgelopen zaterdag in Bordeaux. Tijdens een spontane polonaise namen onze dorpsgenoten een Iers meisje in een rolstoel mee op sleeptouw. “We willen iedereen betrekken bij het feest”, klonk het.

De hoofdstad van het departement Gironde leek na de 3-0 zege van onze Rode Duivels even een Belgische kolonie. Maar de sfeer zat er ook vóór de wedstrijd al goed, zowel bij de Belgen als bij de Ieren. Onder de feestvierders bevond zich ook een supportersgroepje uit Herenthout met onder meer Kris Van De Sande (52), de man die de mindervalide tiener mee op kop nam. “We waren in het station van Bordeaux aangekomen en gingen richting het stadion. De stemming zat er goed in en plots zag ik die Ierse moeder met haar dochter”, vertelt Kris op hln.be. “Ik heb zelf een neef die in een rolstoel zit en daarvan weet ik hoe fijn het voor die mensen is om eens betrokken te worden in het feestgedruis.”
Dus stapte Kris naar de Ierse fans en vroeg hen of het meisje de polonaise mocht voorgaan. Even later trokken onze dorpsgenoten in stoet over het stationsplein, het meisje met een brede lach op het gezicht voorop. “Wij zijn hier niet gekomen om ruzie te zoeken, maar wel om plezier te maken. Ook met de supporters van onze tegenstanders”, weet Kris ‘Elvis’ Van De Sande. “Voetbal moet voor iedereen een feest zijn en daarom willen we hier ook iedereen erbij betrekken.”
De moeder van het Iers meisje maakte een filmpje van het gebeuren en plaatste de video op het internet. Schitterende beelden die wereldwijd voor ontroering, opgestoken duimen en schouderklopjes zorgen. Toen ze even later onze dorpsgenoten nog een keer tegen het lijf liep, bleek de clip in Ierland al ruim 100.000 keer bekeken. “De moeder was nadien erg emotioneel. In tranen vertelde ze me hoe mooi ze het gebaar vond. En volgens haar zouden er niet veel zijn die haar dochter zo mee op sleeptouw nemen”, aldus Kris.
Het verhaal van de warme supporters ging afgelopen weekend in heel Herenthout tussen pot en pint over de tongen. De Herenthoutenaren hadden in de Kempen al de reputatie van feestvierders te zijn, nu weet iedereen dat we ook het hart op de juiste plaats hebben. Door het mooie gebaar van Keizer Kris zijn de Herenthoutse stoeters nu ook in Ierland gekend.
In de Lux zagen de achterblijvers dat het goed was. “We hebben ze hier op televisie de polonaise zien dansen”, lacht Eddy Heylen, voorzitter van Red Devils De Lux en uitbater van café De Lux. “Ik dacht nog, dat is typisch iets voor die mannen. Hard feesten maar met het hart op de juiste plaats.”

Extra bladwijzer >>> Ook de Ier Dave Drennan maakte een filmpje van gebeuren. Je kan het hier bekijken.

Geen opmerkingen: