Dit najaar programmeren gemeentebestuur en cultuurraad Herenthout in samenwerking met Kempens Karakter een herdenkingsprogramma rond de honderdste verjaardag van WOI. Een gevarieerde cocktail van activiteiten, soms informatief, soms ontspannend, soms actief, soms ingetogen, die elk op hun eigen manier verschillende facetten van de oorlog – en het einde ervan – laten ontdekken. Het uitgebreide programma werd op woensdag 29 juni officieel voorgesteld aan pers en publiek. De verschillende betrokken actoren kwamen daarbij hun evenementen toelichten.
Schepen van cultuur Patrick Heremans lichtte toe waarom Herenthout pas dit jaar WOI herdenkt. “We hebben voor dit najaar gekozen om op die manier de drukke jaren 2014 en 2018 te ontwijken. Bovendien is het aanbod in de regio dit jaar heel beperkt. En het is een heel mooi programma geworden voor een kleine gemeente als die van ons”, vertelde hij trots. “De herdenking omvat trouwens niet alleen WOI. Er is geprobeerd om een ruimer thema te vinden, dat alle oorlogen omvat.”
Heremans stelde ook het campagnebeeld voor dat werd ontworpen door Jasmijn Verschueren en Steffi Willems van Jeugdatelier Matsijs (JAM). Vervolgens kwamen Jan Matthé (Kempens Karakter), Joris Peeters (bibliotheek), Greta Van Houdt (Heemkring Sandelyn), Magali Hoefkens (Jeugdraad), Eddy Verschueren (Cultuurraad) en Marcel Dielens (Fotoclub Toreke) hun evenementen toelichten.
De spits wordt afgebeten op vrijdag 30 september met de opening van een noodwoning - of beter: een replica op ware grootte - die aan de kerk zal komen te staan. “Het gaat om een kleine houten woning met drie kamertjes. De Belgische regering had een eeuw geleden, na de vernieling van honderden woningen in onze streek, besloten over te gaan tot de oprichting van dergelijke gebouwen”, aldus Jan Matthé. “Vervolgens is er die avond nog een lezing van Heistenaar Julien Cannaerts, die over de militaire gebeurtenissen tijdens WOI in Herenthout en omgeving komt vertellen.”
De noodwoning, die werd gebouwd door de leerlingen van het VTI in Lier, zal tijdens de hele programmaperiode elke zaterdagnamiddag toegankelijk zijn tussen 10 en 18 uur, telkens met andere thematische tentoonstellingen. De zeven mini-tentoonstellingen belichten onder meer de thema’s ‘muziek en WOI’, ‘Britse troepen in onze regio’ en ‘het gezin tijdens WOI’.
Op 5 oktober komt Ivan Adriaenssens langs in de bib. Als auteur van strips over de Eerste Wereldoorlog geeft hij het publiek een unieke kijk op deze oorlogsperiode en hoe hij als gespecialiseerd auteur die blik verwerkt heeft in zijn boeken. Zijn tentoonstelling ‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat’ is de hele maand oktober te bezichtigen in de bib.
Van 7 tot 14 oktober presenteert Heemkring Sandelyn een veldhospitaal, een tentoonstelling die zich toespitst op de opvang van gekwetsten. Er is bijzondere aandacht voor gesneuvelde Herenthoutse soldaten. Greta Van Houdt belooft ook de projectie van uniek filmmateriaal.
Dilemma 14/18 is de naam van het massa- en inleefspel dat op een speelse manier het leven in WOI simuleert. Op zondag 16 oktober laat de Herenthoutse jeugdraad Chiro- & KLJ-jongeren strijden voor hun leven tijdens deze waanzinnige periode. Ze kunnen hierbij voedselbonnen winnen als prijs. Afspraak om 14 uur in het gemeentepark achter de kerk.
Ook de jaarlijkse Nacht van het Kempens Erfgoed (21/10) staat dit jaar in het teken van De Groote Oorlog. Jef Versmissen (Kollectief Maksimaal) schreef een fictieverhaal op basis van waar gebeurde feiten uit onze regio en doopte het ‘Marieke en Lowieke’. De monoloog vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen de zoon van een leraar en de dochter van een cafébaas. Versmissen komt het exclusief in de Sint-Gummaruskerk brengen.
KFC Herenthout werd opgericht tijdens WOI, en viert in 2016 haar 100-jarig bestaan. Om dat te vieren, organiseert de vereniging op 22 oktober een retro-avond, die de bezoekers meeneemt naar lang vervlogen tijden. Op het programma niet alleen een optreden van de Herenthoutse zangeres Anita Verswijfel, maar ook aandacht voor bieren en hapjes in de tijdsgeest van het interbellum.
Op 27 oktober komt Sam Van Clemen, historicus en auteur van ‘WOI in de Kempen’, gepassioneerd vertellen over de periode in onze geschiedenis die hem het meest fascineert. Hij doet dat in de bib, waar op 4 november ook een filmprojectie van ‘Un Long Dimanche de Fiançailles’ (2006) zal doorgaan. De gelauwerde, ambitieuze film van Jean-Pierre Jeunet (Amélie Poulain, Delicatessen, ...) en met Audrey Tautou, vertelt het verhaal van de ontroerende zoektocht van een jonge vrouw naar haar verloofde, die tijdens de oorlog is verdwenen aan het front.
Vanaf 1 november kan u twee weken genieten – opnieuw in de bib – van een tentoonstelling die in samenwerking met de provincie Antwerpen wordt aangeboden: “De Groote Oorlog in grote lijnen”. Alle belangrijke thema’s komen hier aan bod, maar er is ook plaats voor minder bekende en verrassende aspecten. De tentoonstelling richt zich volgens Joris Peeters specifiek op leerlingen van vijf en zes en het mideelbare onderwijs.
Een uitstap naar Ieper kan natuurlijk ook niet ontbreken in het programma. Daarom is er op 6 november een busreis gepland, waarbij een aantal van de interessantste locaties wordt bezocht. Ook wordt aan de Menenpoort de Last Post bijgewoond.
Op 11 november staat de herdenking van Wapenstilstand op het programma. “Een en ander moet de start worden van een vernieuwde 11 novemberherdenking, waarmee we meer jongeren willen aanspreken”, aldus voorzitter Eddy Verschueren van de Cultuurraad. “Een avondlijke fakkelwandeling met links en rechts enkele intimistische en muzikale bezinningsmomenten - denk aan ‘Ten Oorlog’ van televisiemaker Arnout Hauben - wordt afgesloten met onze eigen Last Post aan het oorlogsmonument.”
Op 12 en 13 november tenslotte, is het tijd voor de finale. “Ooit weer!? ... Nooit Meer?!” is een voorstelling met dans, muziek, zang, woord en beeld, die de verschillende, sterk wisselende emoties oproept die een oorlog teweegbrengt. “In een tent in het park, nemen verschillende Herenthoutse podiumverenigingen, in samenwerking met de lagere scholen, u mee in een pakkende rit met als bestemming vrede, hoop en verdraagzaamheid”, aldus Marcel Dielens. “Bovendien wordt er ook een tijdelijk herdenkingspark opgericht, met boodschappen van de Herenthoutse schoolkinderen.” Er zijn voorstellingen om 17 en 19.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 1 augustus aan de prijs van 2 euro. De organisatie hoopt op 800 bezoekers.
Aloïs Van Bael (Cultuurraad) en Patrick Heremans met
de winnende ontwerpen van het campagnebeeld ...
Info >>> cultuur@herenthout.be of T: 014-50 78 52
Geen opmerkingen:
Een reactie posten