donderdag 21 juli 2016

Te Deum

In de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt werd deze voormiddag het Te Deum gezongen tijdens een misviering. Namens het koningshuis woonde prins Laurent de plechtigheid bij. Nadien werd aan het monument voor de gesneuvelde soldaten op het Kolonel Dusartplein een bloemenkrans neergelegd.

Prins Laurent ging de kathedraal binnen door een erehaag van militairen en oud-strijders. Hij werd verwelkomd door de Hasseltse burgemeester Hilde Claes en bisschop Hoogmartens, die voorging in de viering. Aan de kerk stonden ook een aantal mensen van de veiligheidsdiensten opgesteld, zowel in uniform als in burger. Door de verhoogde terreurdreiging kon immers geen enkel risico worden genomen. Prins Laurent had zelf ook een aantal extra veiligheidsofficieren meegebracht.
Na de viering werd een krans neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde soldaten. Prins Laurent werd eveneens ontvangen in het stadhuis van Hasselt, waar een receptie plaatsvond. In haar toespraak zei burgemeester Claes dat de Nationale Feestdag een dag van verbondenheid en vriendschap moet zijn. “Een dag van mét elkaar leven in plaats van naast elkaar, een dag waarin verschillen een rijkdom vormen in plaats van een bron van ergernis of angst”, aldus de burgemeester, in een verwijzing naar de recente terreuraanslagen.

STRENGE VEILIGHEIDSMAATREGELEN IN BRUSSEL
Koning Filip en koningin Mathilde hebben samen met hun vier kinderen naar aanleiding van de nationale feestdag in Brussel het Te Deum bijgewoond. Het was de eerste keer dat aartsbisschop Jozef De Kesel de viering leidde.
De veiligheidsmaatregelen rond de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal waren enorm streng, waardoor het publiek enigszins wegbleef. Bij het binnengaan van de kerk moesten alle genodigden hun uitnodiging en identiteitskaart klaar houden. Er stonden sluipschutters op de daken rond de kathedraal en de omgeving werd volledig afgesloten voor het verkeer. Zo'n 500 mensen stonden buiten om het koningspaar na afloop van de viering te begroeten. De koning en de koningin namen uitgebreid de tijd om samen met hun kinderen het volk te begroeten en te bedanken voor hun aanwezigheid. In 2015 waren er nog zo'n 1.500 toeschouwers.
“Gisteren heeft de koning de jongeren aangesproken dus dan is het belangrijk om hier te zijn. Als de veiligheidsmaatregelen er zijn dan is er juist een bepaalde zekerheid en kan je zeggen dat we hier veilig zijn”, vertelt twintiger Thibault Beyaert. Naast het koningspaar waren nog heel wat prominenten aanwezig. Onder meer premier Charles Michel, vice-premier Kris Peeters, vice-premier Didier Reynders en minister van Justitie Koen Geens woonden het Te Deum bij. Net zoals vorig jaar was Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, een opgemerkte gast. Ook de moslimwereld was vertegenwoordigd met Salah Echallaoui, voorzitter van de Moslimexecutieve. (Bron: Belga)



Geen opmerkingen: