zaterdag 16 juli 2016

Vernieuwde 11 juliviering

Tijdens de eerste weken van juli brachten meer dan 1.000 lokale straat-, buurt- en verenigingsinitiatieven overal in Vlaanderen mensen samen ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag. In Herenthout kende het feest van de Vlaamse Gemeenschap dit jaar een andere invulling. Zo’n 70 aanwezigen genoten op zondag 10 juli onder een stralende zon van een lekker ontbijt, animatie en muziek.

Niet iedereen sloot de vernieuwde 11 juliviering in de armen. “Ik en veel andere mensen vinden het wel spijtig dat er niet een echte Vlaamse 11 juliviering meer plaats heeft”, wist iemand. “Als men gaat beginnen met om het even wat te stoppen, daar er tijdelijk wat minder belangstelling voor is, waar gaan we dan naar toe? Dan zal er alleen nog plaats zijn voor commerciële interessante festiviteiten in onze gemeente. Ik en nog veel andere mensen stellen die vraag.”
Dat de communicatie beter had gekund, erkent ook voorzitter Eddy Verschueren van de Cultuurraad. “Toch werd de vernieuwde 11 juliviering uitvoerig uit de doeken gedaan tijdens de laatste algemene vergadering van de Cultuurraad”, zegt hij. “Misschien was het niet helemaal duidelijk dat deze picknick in het kader van 11 juli werd georganiseerd, en hadden enkele mensen daarom de indruk dat ze de aankondigingen gemist hebben?”

LAAGDREMPELIG
De motivatie vanuit de Cultuurraad om een picknick te houden, was eerder om te proberen een iets meer toegankelijk en laagdrempelig evenement te organiseren. Cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven: “Bedoeling was om de formule, die toch al vele jaren meegaat, eens wat te veranderen. Er zijn de voorbije jaren wel wat wijzigingen geweest in de locaties (Driane, GOC, gemeentelijke feestzaal) en qua programmatie (van Gezelle Gezongen tot de toen vrij bekende popband Andes), maar de invulling is toch al die tijd hetzelfde gebleven.”
Schroven weerlegt ook dat het nieuwe evenement commercieel interessant is. “Het is zeker niet de bedoeling om geld te verdienen. Integendeel zelfs. De uiteindelijke kostprijs zal waarschijnlijk gelijkaardig zijn aan die van voorgaande edities.”

EEN PISTOLEEKE EEN SANDWICHEKE EN EEN KAFFEKOEKSKE
Maxime De Ceulaer toonde zich achteraf een tevreden ondervoorzitter en postte op de Facebook-pagina ‘Ge zaa van huirtuit as ge ...’ “... komen brunchen zijt aan huis Driane, ter ere van Vlaanderen Feest. Feesten, vieren. Dat het zomer is. Dat de zon schijnt. Dat we het hier bijlange niet slecht hebben. Dat we een topgemeente zijn. Iedereen welkom. Wars van geloof, politieke overtuiging, sociale achtergrond of financiële status. Gewoon samen gezellig een pistoleeke, een sandwicheke en een kaffekoekske naar binnen spelen. Onder de tonen van de Dixie Jazzband (merci mannen), terwijl de kleinsten zich rot amuseerden aan de pretcamionette (ook merci mannen). Het was top. Bedankt ook nog aan alle leden van de Cultuurraad en aan de helpende handen van Okra. Ook merci aan alle deelnemers, hopelijk komen jullie volgende keer terug, met nog meer vrienden en vriendinnen. Toegegeven, de publiciteit kon beter. We nemen dit mee naar een (hopelijk) volgende editie. Het heeft de sfeer er echter niet minder om gemaakt. Bedankt, bedankt, bedankt!”
Ook elders werd de Vlaamse Feestdag gevierd. Raymond van het Groenewoud gaf ‘Vlaanderen boven’ een update en zong het samen met Slongs Dievanongs op de Grote Markt in Antwerpen. En op de Grote Markt in Brussel stond Bart Peeters op het podium. (Foto: Lies Engelen)

Geen opmerkingen: