woensdag 3 augustus 2016

24 uur op 24 verse koemelk

Op de Blokt kan je sinds kort 24 uur op 24 je eigen verse koemelk tappen. Het jonge echtpaar Joris Janssens en Jolien Verboven opende er afgelopen weekend Melktap De Kroon. Op het erf van hun melkveebedrijf op het nummer 20 plantte het koppel een houten chalet neer, waar liefhebbers van pure zuivel dag en nacht terechtkunnen om een litertje verse koemelk te tappen.

Klanten kunnen een eigen fles meebrengen of er ter plaatse eentje kopen. Na de inworp van 1 euro gepast geld kunnen ze het deurtje openen en de melk tappen. Joris Janssens in Het Nieuwsblad: “De automaat stopt pre­cies na één liter. Daarna wordt de leiding gespoeld, zodat de volgende klant geen achtergebleven melkrestanten krijgt. De automaat heeft een volume van 100 liter. Die melk komt letterlijk recht van de koeien. Nadat de dieren gemolken zijn, gaat de nog warme melk de automaat in, waar ze wordt ge­koeld. De melk is dus onbewerkt, alle eiwitten en vetten zitten er nog in.”
De prijs van 1 euro per liter ligt op het niveau van de kwaliteitsmerken in de supermarkt. Maar het is wel vijf keer zoveel als wat de zaakvoerders er bij de melkerij voor zouden krijgen. Daar verkopen ze hun melk met verlies. Meteen ook de reden die de jonge ondernemers de stap naar de hoeveverkoop deden zetten.
Jolien Verboven en Joris Janssens bij hun melktap. “Voor de consument is de melk uit de tapkraan ook gewoon verser én smaakvoller”, weten ze. (Foto: ho, Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: