zaterdag 17 september 2016

Jeugdbeweging zet feestjaar in met De Chirozondag

Deze ochtend viel in heel Herenthout ‘De Chirozondag’ in de bus. De jeugdbeweging is vijftig jaar jong en viert een en ander met een unieke eigen krant.

In het grootste geheim werkte een kleine redactie van Chiroleiders en -leidsters de voorbije maanden aan een opmerkelijk krantje. Zelfs hun ouders wisten van niets af. Daarbovenop gingen ze die gazet als een dief in de nacht bussen.
“De Chirozondag is gedrukt op vijfduizend exemplaren”, weet redacteur Mathias Van Soom. “We deden alles zelf. Enkele leiders trokken als reporter op pad, anderen namen foto’s of deden research. Een drukkerij verzorgde de lay-out. We lieten onze teksten nalezen door VRT-journalist Jan Van Delm. Hij haalde nog een handvol spelfoutjes uit de artikels.”
Met de uitgave van De Chirozondag wordt het gouden jaar voor een eerste maal in de verf gezet. “De krant bevat de geschiedenis van onze Chiro, enkele anekdotes, een aangrijpend verhaal, een tijdlijn, leuke foto’s, ... Kortom, een niet te missen krant!”, klinkt het.

CHIROHITS EN CHIROKOPPELS
Het resultaat mag gelezen worden. Zestien pagina’s propvol boeiende verhalen. “Stiekem hopen we dat onze krant ook interessant is voor inwoners die geen band hebben met Chiro”, zegt redactrice Elien Meurs. “Op die manier maken zij ook kennis met wat wij hier in het dorp al vijftig jaar doen. Voor wie wel een connectie heeft, is alles nog herkenbaarder. Zo publiceren we een interview met de schrijver van een aantal Chirohits. En er staat een leuke pagina in met Chirokoppels. Bakker en keizer carnaval Guy Eykens en zijn vrouw Greet zijn het langstlopende koppel.”

NOËL
Zoals in een echte krant is er ook aandacht voor minder vrolijk nieuws. “Het droevige verhaal van Noël Van Hoof is misschien wel het meest aangrijpende stuk van de krant”, zegt redacteur Brent Torfs. “Noël overleed tijdens een activiteit. Hij is aangereden op zijn fiets, bijzonder triestig. We laten zijn leider Ignace Ledegen en zijn broer Michel Van Hoof aan het woord. Iedereen zal zijn getuigenis met een krop in de keel lezen. Hoewel de feiten al lang achter ons liggen – niemand van de huidige leiders was toen zelfs nog maar geboren – heeft het verhaal van Noël ons allemaal doen nadenken. Ik denk dat we allemaal met nog meer waakzaamheid op de kinderen letten.”

PROGRAMMA
Naast De Chirozondag staan er nog een heleboel activiteiten op stapel. “Op zaterdag 19 november zal ons jaarlijks teerfeest plaatsvinden. Dit jaar willen we echt alle oud-leiding uitnodigen om allemaal te komen eten en feesten. Er zal ook een bandje de sfeer komen verzorgen.”
Op 11 februari staat er een grote Chirofeestdag op het programma om het vijftigjarig bestaan te vieren. “Kom kijken naar de fototentoonstelling of doe mee aan tal van workshops. Met hopelijk een eenmalig reuzekampvuur, als we daarvoor de toelating krijgen, en een fakkeltocht”, zegt de leidingsploeg.

STARTAVOND EN -ACTIVITEITEN
Maar eerst is er vandaag om 19 uur de legendarische startavond. Een bonte show voor iedereen in GOC Ter Voncke. En op de zondagen 18 en 25 september zijn er vanaf 14 uur startactiviteiten op het Chiroheem voor alle kinderen die een keer van Chiro en ravotten willen proeven.


Heb je De Chirozondag toch niet gehad of woon je niet in Herenthout maar wil je toch een exemplaar? Het krantje kan je nog steeds verkrijgen in onze winkel ‘t Chiropunt (open op donderdagavond) of vraag hem zondags aan de leiding!

Geen opmerkingen: