Nog tot en met vrijdag 14 oktober kan je in de Sint-Gummaruskerk terecht voor een prachtige tentoonstelling van Heemkring Sandelyn over het oorlogsgebeuren tijdens WOI. Bijzondere aandacht is er voor de opvang van gekwetsten in het algemeen en veldhospitalen in het bijzonder. Ook de Herenthoutse gesneuvelden van ’14-’18 komen aan bod.
De tentoonstelling kadert in een reeks van evenementen die de gemeente organiseert om De Groote Oorlog te herdenken. Ook al bleef onze gemeente grotendeels gespaard. “Het is inderdaad zo dat er in Herenthout geen slag is geleverd”, wist Eddy Horemans vorige week vrijdag op RTV. “Maar de veldhospitalen stonden destijds ook in grote burgerhuizen en zelfs in schuren. Natuurlijk ook in tenten achter het front. En in kerken en kapellen, zoals dit hier.”
Torekensschool is ingericht als een veldhospitaal uit de eerste wereldoorlog. De leden van heemkring Sandelyn, die het veldhospitaal hebben geïnstalleerd, vinden dat er te veel aandacht gaat naar het slagveld en te weinig naar de mensen en naar wat er achter de schermen van de oorlog gebeurde.
WAARHEIDSGETROUW
In het veldhospitaal zien we enkele ziekenhuisbedden, een zuster en verbanden die gebruikt werden om het bloed te stelpen. Heemkring Sandelyn heeft alles zo waarheidsgetrouw in scène gezet met originele meubels uit verschillende musea. Met dank aan Gasthuismuseum Geel en de Rode Kruisafdelingen uit Berlaar en Herenthout.
Eén van die originele stukken is een rijdende brancard. “Hier werden de gewonden of de gesneuvelden opgelegd en dan naar het veldhospitaal gebracht. En dan werden ze op de behandeltafel gelegd. Dat was een ijzeren tafel waarop de operaties of de eventuele amputaties of wat dan ook gebeurden”, aldus Eddy Horemans.
BIJZONDER KLEDINGSTUK
Een van de oud-strijders van Herenthout die op de tentoonstelling centraal staat, is Gommarus Meurs. Een bijzonder kledingstuk dat onlangs opdook bij de afbraak van een huis, brengt de man opnieuw tot leven. “Wij hebben dit een van de vorige maanden binnengekregen”, klinkt het trots. “Dat is een vest van WOI gedragen door de vader van Marie van Roos Kat, zoals ze zeggen. Het is een origineel stuk dat we teruggevonden hebben op de foto van de vader van Marie. We kunnen duidelijk merken aan de tekens dat het dezelfde vest is: de geweren met de kroon op en de strepen in gouden borduursel.”
HERENTHOUTSE GESNEUVELDEN
Ook interessant is de ere-muur met Herenthoutse gesneuvelden. Met achttien zijn ze. Uit het boekje ‘Herenthoutse soldaten in de Eerste Wereldoorlog’, dat in 2014 in de reeks ‘Vergeten Slagveld’ verscheen, is dus iemand weggevallen. Ondertussen beschikt de heemkring ook over meer informatie en foto’s. Die zullen later dit jaar nog verwerkt worden in een uitgebreidere publicatie.
Tot slot willen we graag onderluitenant Charles ‘Karel’ Baeten (°26 juni 1883) nog vermelden. Hij nam tijdens de slag aan de IJzer - na de verwondingen van zijn commandant - het bevel over de 8e Compagnie (5 Li 2/4). Hij sneuvelde roemvol in Ramskapelle op 30 oktober 1914. Het leverde hem een vermelding op in het gedenkboek ‘Onze helden, gesneuveld voor het vaderland’ (René Lyr, 1931).
De zogenaamde Kempense Club van Harderwijk met maar liefst negen Huirtuiteneiren in de rangen ...
Op 18 november 1923 werd het oorlogsmonument op de Markt ingehuldigd. Het moest herinneren aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog volgen de dames van het Comiteit speciale kookles: Hoe koken in oorlogstijd? Deze lessen pasten zij dagelijks in de praktijk toe door onder andere de soep te bereiden voor de bedeling door het Comiteit. Hier zien wij hen opgesmukt met de Kempische neusdoek en een witte muts. Want ze gaan op uitstap naar Berlaar. Van links naar rechts: Paulien Sols, Bertha Van Tolhuyzen, Lily Willems, Louisa Horemans, Adeline Van Tolhuyzen, Marieke Huysmans en Carolina Heylen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog organiseerde het Nationaal Comiteit voor Hulp en Voeding voedselbedelingen in Herenthout.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog organiseerde het Nationaal Comiteit voor Hulp en Voeding voedselbedelingen in Herenthout. Hier poseren Jozef en Maria Delen met twee slachtrijpe varken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten