De Herenthoutse herdenkingsplechtigheid rond 11 november bracht vorige week vrijdag ruim 250 kinderen en volwassenen op de been. De fakkeltocht naar het oorlogsmonument op het Vredesplein en de intimistische herdenking ter plaatse met muziek en poëzie, zorgden ondanks de koude voor een hartverwarmende herdenking.
Aan het monument van de Onbekende Soldaat werd de iconische ‘Last Post’ gespeeld door blazers van dienst Maxime De Ceulaer en Tars De Ridder van de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter. Na een welkomstwoord door schepen van cultuur Patrick heremans (GBL) werd er tijd gemaakt om te bezinnen, met muziek van enkele leerlingen van onze muziekacademie en intimistische teksten uitgezocht en voorgedragen door radiostem Jan Van Delm. The Chalkheads speelden onder andere ‘Koning Liefde’ van Tourist LeMC en ‘Mia’ van Gorky. Van Delm las voor uit werk van Stefan Hertmans, Rudyard Kipling en Stefan Brijs.
Na het laatste stukje muziek legde burgemeester Roger Gabriëls (GBL) in naam van het gemeentebestuur een krans neer aan het monument. Terug in de feestzaal, trakteerde het gemeentebestuur de wandelaars op een (warm) drankje.
Eerder op de dag ging er al een herdenkingsviering door in de tijdelijke kerk in de Molenstraat, een viering die werd opgeluisterd door het Sint-Ceciliakoor. Na de Brabançonne richtte burgemeester Gabriëls een woordje tot de aanwezigen. “Ook al zijn onze Herenthoutse oud-strijders overleden, toch mogen we de miljoenen nutteloze doden die vielen voor enkele morzels grond nooit vergeten”, zei hij. “Een zee van ontelbare graven is een eeuwig eerbetoon aan alle gesneuvelden. Een diep litteken dat er ons aan herinnert hoe zinloos dat bloedvergieten was.” Onze burgemeester eindigde zijn toespraak met een gedicht dat oorlog bekijkt door de ogen van een kind. “Kinderen zijn immers ook de onschuldige slachtoffers van alle zinloze conflicten”, wist Gabriëls.
Diezelfde kinderen - en dan bedoelen we de leerlingen van vijf en zes van de drie Herenthoutse scholen - hadden hun herdenkingsmoment trouwens één dag eerder gehouden, op donderdag 10 november. Ze brachten een bezoek aan het herdenkingspark en de noodwoning. Aansluitend keken ze in de gemeentelijke feestzaal naar de film ‘Joyeux Noël’ (2005), die draait rond het onwaarschijnlijke en waargebeurde kerstbestand van 1914.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten