maandag 14 november 2016

Twee nieuwe keizers voor Peer Stoet

Traditioneel stelt de Gilde van Peer Stoet op 11 november een nieuwe keizer aan. Elke prins carnaval met 25 jaar trouwe carnavalsdienst op de teller krijgt een pluim. Maar afgelopen vrijdag was dat even anders. Er werd niet één nieuwe keizer aangesteld, we kregen er twee voor de prijs van één!

“Een speciaal jaar dus”, wist ook Prins Wim Van Looy (2009), secretaris van de Gilde van Peer Stoet. “Niet alleen Prins Rudi I (Bierinckx), maar ook Prins Gustaaf III (Van Dijck) wordt Keizer en dit na 40 jaar actief te zijn als prins.”
Er bevond zich trouwens nóg een feestvarken in de zaal: Keizer Stan II, die 50 jaar geleden werd verkozen tot prins. En als we er ook nog bijvertellen dat we aan de vooravond staan van 125 jaar carnaval in Herenthout, weet je meteen dat het met de sfeer wel snor zat in ’t Molenhuis. “125 jaar, 50 jaar, 40 jaar en 25 jaar. Jullie zullen wel begrijpen dat wij fier zijn om op een dag als deze lid te mogen zijn van de Gilde van Peer Stoet”, aldus Van Looy.
Beide prinsen werden vervolgens ontdaan van hun prinselijke attributen (steek, mantel en lint) en kregen uit handen van de schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL) een vers lint met de kleuren van Herenthout en medaille, en van de voorzitter van de Herenthoutse Carnavalsvereniging, Keizer Gunter I (Nevelsteen), een nieuwe mantel, steek en extra pluimen. Keizer Kris I mocht vervolgens voor een primeur zorgen. Vanaf nu zal elke nieuwe keizer een kleine houten versie van de scepter mogen ontvangen uit de handen van zijn voorganger.
Keizer Stan II begon zijn carrière als prins 50 jaar geleden. Hij hielp de stoet mee overleven in de jaren 60 door van deur tot deur stoeters te zoeken. In deze 50 jaar was hij o.a. zigeuner, heks en presentator van Imitato, stond hij altijd klaar om te helpen, zowel op het verkleed bal als het kindercarnaval. Bovendien kleedt hij al jaren prinsen uit en keizers aan. “Heerlijk!”, vond hij zelf. Waarna hij een vijfde pluim op zijn steek kreeg gestoken.
Cultuurschepen Heremans loofde de prinsen en keizers als het levende erfgoed van het Huirtuits stoetgebeuren sinds de eerste prins in 1950. “67 prinsen en 23 keizers verder staan we hier aan de poort van het nieuwe carnavalsseizoen dat we samen met onze nieuwe prins Kristof, nar Micha en met onze nieuwe keizers Rudy en Gustaaf zullen beleven. Het is net omdat de Huirtuitse stoet zo’n sterke basis heeft, dat wij met heel veel trots in de stem kunnen zeggen dat wij de oudste stoet van België zijn!”
Heremans stak ook de loftrompet over Keizer Stan II, de vierde keizer-prins ooit die er in slaagt om een anciënniteit van 50 jaar voor te leggen. “Na Stan I (Mans), Aloïs I (Mertens) en Jozef I (Wouters), is het dit jaar de beurt aan Prins Stan II. Dit soort van feiten maakt ons allemaal duidelijk dat onze Huirtuitse stoetvereniging stevig in mekaar zit en op vaste waarden kan verder bouwen.”
Na de plechtigheid verzamelden de carnavaleske hoogwaardigheidsbekleders voor een groepsfoto en trokken ze het nieuwe stoetjaar op gang met een kroegentocht die eindigde in het Prinsenhof. Half december volgt de aanstelling van de nieuwe prins Kristof I en zijn nar Micha Buermans.


Keizer Gustaaf III voelde zich naar eigen zeggen als een jong meisje in een nieuw kleedje. (Foto: Coralie Dillen)


Keizer Gustaaf III, Keizer Rudy I en Keizer Stan II met een replica van hun respectievelijke stoetaffiches. Dat Keizer Rudi I paraat was, mag gerust een wonder heten. In zijn speech had hij het onder meer over het feit dat hij als nieuw verkozen prins in 1992, gezeten op een wit paard aan het verkiezingslokaal verscheen. Een hulde aan Den Bots, die hem dat honderdentien jaar geleden had voorgedaan. (Foto: Toon Gijbels)


Fotograaf in (het midden van) de weg ...


Drie keizers met op de achtergrond het Prinsenhof.(Foto: Toon Gijbels)

Geen opmerkingen: