maandag 27 februari 2017

Peer ‘Chiro’ Stoet

Peer Stoet is voor de eerste maal dit jaar door de straten van Herenthout getrokken. De weergoden waren de carnavalsvereniging goed gezind. Meer dan 7.000 kijklustigen vonden dan ook de weg naar de oudste carnavalsstoet van het land.

Prins Kristof I en nar Micha waren unaniem. “We hebben enorm genoten gisteren. Wat is onze stoet toch geweldig ...”, klonk het.
Onze prins koos voor een kasteel als wagen. “Het was een vriend van me, David Geerts uit Bouwel, die de wagen heeft gebouwd”, verklapt Kristof in Het Laatste Nieuws. “Hij zei tien jaar geleden als grap tegen mij: Als jij ooit Prins Carnaval wordt, dan bouw ik je wagen. Wel op 7 oktober werd ik verkozen. Een dag later hing ik bij hem aan de telefoon met de boodschap: Awel, begin er maar aan.”
Het carnavalskasteel van Prins Kristof I en Nar Micha was zondag tot aan de nok gevuld. Tijdens de stoet werden werden maar liefst 125.000 stukken snoepgoed - goed voor een kleine 700 kilogram (!) -, 1.200 ballen en 1.000 beren uit de wagen gegooid.

HOOGTEPUNTEN
De jubilerende stoet kende trouwens heel wat hoogtepunten. Oké, we hebben nog niet alles gezien, maar volgende acts staan alvast met stip genoteerd in ons Grote Carnavalsboek: De keizerlijke paarden van Tarara en Benny ‘Wickie’ Horemans, Imitato’s Talentenschijf, De Fun-Fare met ‘Ha Ha Pinokkio’, de Andrew Sisters-medley van Groep C. én de kikkers van G.W.M.D.S.

TUNA, PINHEIRO EN CHIRO
Ook de groep van Carla Pinto Vieira oogstte veel succes. De Portugese gemeenschap uit Herenthout nam voor het tweede jaar deel en deed dat met de grootste groep én livemuziek. Met de Tuna en de Pinheiro brachten ze twee tradities uit Portugal naar onze stoet.
Minder leuk was de opmerking die we langs het parcours noteerden. Toen de Portugezen aan hun nummer begonnen, kraamde de vrouwelijke helft van een koppel volgende onzin uit: “Kom, we gaan verder. Die moeten we niet zien, want dat zijn vreemden.” Herkent u uzelf, madam? Foei!
De prijs voor het grootste aantal groepen in de stoet gaat zonder meer naar de plaatselijke Chiro-afdeling. Wij telden gemakkelijk tien (!) stoetgroepen met een of andere Chiro-link!

Wie de eerste rondgang van de stoet gemist heeft, krijgt zondag 5 maart nog een tweede kans. Afspraak om 13.30 uur in het centrum van Herenthout.Geen opmerkingen: