dinsdag 28 februari 2017

Van de gemeenteraad naar de Nacht van Herenthout

Met bonkende kermisbeats op de achtergrond heeft de gemeenteraad gisteren in de vooravond een vergeten gemeentebelasting in allerijl afgehandeld. Hiermee kon een tekort van 2,4 miljoen euro op de valreep afgewend worden.

Reden van de extra zitting: door een administratieve vergetelheid werden de opcentiemen op de onroerende voorheffing voor dit jaar niet vastgelegd. De opcentiemen moeten elk jaar door de gemeenteraad geratificeerd worden, zelfs als ze hetzelfde blijven als vorig jaar. De bepaling moest voor 1 maart ingediend worden bij de Vlaamse Belastingdienst, anders zou de gemeente liefst 2,4 miljoen euro mislopen.

TELEURGESTELD
Met één agendapunt op het programma duurde de extra gemeenteraad gelukkig maar een uurtje, waardoor de raadsleden zonder probleem konden aansluiten bij de Nacht van Herenthout. Toch was de stemming bij de oppositie allerminst feestelijk. Zij werden pas donderdag op de hoogte gebracht van deze extra raadszitting.
“Ik vind het erg spijtig dat hier op de gemeenteraad van vorige week niets over gezegd is, terwijl jullie toen al op de hoogte waren. Dan had deze extra raadszitting, die zo’n 3.000 euro kost, niet nodig geweest”, reageerde oppositieraadslid Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.).
De collega’s van Eenheid waren eveneens teleurgesteld in het bestuur. “We vinden dit allemaal belangrijk en daarom zitten we hier ook. Maar het legt een aanwezig probleem bloot, namelijk transparantie. Wij zijn als oppositie pas donderdag in kennis gesteld, terwijl dat eigenlijk vorige week maandag op de gemeenteraad al had kunnen gebeuren. Hopelijk wordt eraan gewerkt dat dit in de toekomst niet meer zal voorvallen”, aldus raadslid Stijn Raeymaekers (Eenheid).

MEA CULPA
Het schepencollege slaat mea culpa. Hoewel het probleem vorige week maandag kort voor de geplande gemeenteraad opdook, wilde het schepencollege een en ander eerst verder uitzoeken. “Wij wisten een half uur voor de gemeenteraad niet hoe de procedures juist in elkaar zaten en daardoor is het vorig week niet aan de gemeenteraad voorgelegd. We weten dat er jammerlijke fouten zijn gemaakt, maar bij deze trekken we daar ook lessen uit. We zullen in de toekomst zulke zaken beter opvolgen en controles inbouwen, zodat het niet meer voorvalt”, aldus schepen van Financiën, Maurice Helsen (CD&V).
En de opcentiemen? Wel die zijn net als vorig jaar vastgelegd op 1.500.


Volgens Het Laatste Nieuws gaf enkel gemeenteraadslid Leo Van Herck (GBL) gehoor aan de oproep van Jan Van Dyck, om verkleed naar de extra zitting te komen. (Foto: Maria de la Cruz)

1 opmerking:

eVER zei

Gemeenteraadslid Leo Van Herck kwam volgens Het Laatste Nieuws als enige verkleed naar de extra zitting. “Niet waar!”, laat Lies Daneels (CD&V) ons weten. “Ik veronderstel dat je zelf gisteren niet aanwezig was op de gemeenteraad. Anders zou je geweten hebben dat er buiten de jas van Leo Van Herck (GBL), maar één gemeenteraadslid verkleed was. En dat was ik. Kwestie van een juiste weergave van het nieuws weer te geven.” Waarvan akte, Lies ...