donderdag 9 maart 2017

Kampioenenerfgoed

De erfgoedcel Kempens Karakter gaat de komende jaren actief werken rond de sportgeschiedenis van de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Een en ander zal in elke gemeente resulteren in een mooie tentoonstelling over het plaatselijke sporterfgoed.

Dat de regio van Kempens Karakter een rijk sportverleden heeft, staat buiten kijf. Denk maar aan kampioenen zoals Raymond Ceulemans, Fons Brydenbach, Sabine De Wachter, René Baeten, Alphonse Steurs, Rik Van Looy, Herman Vanspringel, Bart Wellens, Wout Van Aert, Sanne Cant, Nick Nuyens, Jos Huysmans, Jan Ceulemans, Lucien Olieslagers, Fons Van Brandt, Bernard Voorhoof en - dichter bij huis - Jan Van Regenmortel, Wim Van Looy, Kevin Nicolay, Wim Van Eynde en Ellen Van Loy.
Of denk aan de nationale titels van SK Lierse en Sefa Dames Herentals in het voetbal, Rebels Lier en VT Herentals in het volleybal, Bus Fruit Lier in het basketbal, HYC Herentals en Olympia Heist-op-den-Berg in het ijshockey. Maar ook over de vele kleine clubs, de verdwenen sportpleintjes en tal van volkssporten valt een bijzonder boeiend verhaal te vertellen: van struifvogelschieten en paapgooien tot kegelen en hanenkraaien.
“Met het project ‘Erfgoedkampioenen – Kampioenenerfgoed’ willen we het sporterfgoed van de regio in kaart brengen, verzamelen, bewaren en digitaliseren”, zegt Lieve De Saedeleer. “Uiteindelijk zal dit leiden tot een gevarieerd publieksprogramma met onder meer een mooie tentoonstelling over het lokale sportverleden in elke gemeente van Kempens Karakter. Momenteel proberen we zo veel mogelijk interessante foto’s, documenten, objecten en verhalen over sportclubs, sportevenementen, sportplaatsen en sportkampioenen te verzamelen. Hiervoor rekenen we op de hulp van de inwoners van onze 12 gemeenten.” Mensen die mooi materiaal of boeiende verhalen over het sportverleden van hun gemeente kunnen bezorgen of graag meewerken aan dit project, kunnen contact opnemen met de erfgoedcel.IDENTIKIT >>> Willem Van Eynde (1960) won in 1982 als amateur de bekende Ruban Granitier Breton, een Bretoense rittenkoers van hoog niveau die door ex-kampioen Albert Bouvet werd georganiseerd. Hij werd prof in 1963 in het Aernoudt-team van Fred De Bruyne en won dat jaar één wedstrijd in Heist-op-den-Berg. Nadien reed Willem voor Splendor (1984), Lotto (1985-1991) en Varta (1992). Hij reed viermaal de Tour uit en won onder meer Tournai-Binche-Tournai (1987), Nice-Alassio (1989) en Rund um Köln (1993). In 1989 werd hij derde in de Waalse Pijl.


Wim Van Eynde als winnaar voor eigen volk. Op de foto ziet u onder meer Alfons Van de Putte, Gusta Verwerft, Alfons Cornelis, Ernest Vercammen, Luc Janssens, Van den Bulck en Johan Laenen.


Rik Van Looy (midden) in 1959 als renner van Lierse Bicycle Club.

INFO >>> Jeroen Janssens, 014-21 47 00 of e-post

Geen opmerkingen: