zondag 2 april 2017

Bisschop Johan Bonny zegent gerestaureerde kerk Sint-Pieter-en-Pauwel in

Zaterdagnamiddag heeft bisschop Johan Bonny de gerestaureerde Sint-Pieter-en-Pauwelkerk ingezegend met een eucharistieviering van en voor onze parochiegemeenschap. De Herenthoutse geloofsgemeenschap was massaal naar de kerk afgezakt om mee te vieren.

Omwille van de vasten vroeg en kreeg de bisschop een sobere viering waarin iedereen niet alleen kon meebidden maar ook uit volle borst kon meezingen. “Wie investeert in gebouwen, investeert in de toekomst”, gaf bisschop Johan Bonny de parochianen mee. Hij feliciteerde ook Patrick Heremans (GBL), die zaterdag aan zijn eerste dag als burgervader begon.
Na de zending en zegen was het de beurt aan Heremans. Onze kersverse burgemeester toonde zich in zijn maidenspeech lovend over het resultaat maar vroeg de aanwezigen toch om geduld te oefenen wat de restauratie van de kerktoren betreft. “We weten echter dat het werk nog niet gedaan is, want ook de kerktoren staat een dergelijke beurt nog te wachten. Daar zullen we echter nog wat geduld moeten voor koesteren totdat het subsidiedossier rond is en we vanuit de overheid groen licht krijgen om met de werken te beginnen.” Onnodig te zeggen dat bisschop en burgemeester massaal applaus oogstten.

GEZELLIGHEID
Om de gezelligheid van de kleinere ruimte - zoals we die ondertussen gewend waren in de Molenstraat - te behouden, werd naar een manier gezocht om tijdens de zondagsvieringen de kerk te verkleinen tot een driehonderd zitplaatsen. “Er zullen mooie verplaatsbare schermen gezet worden”, wist parochieassistente Emilia Kuppens ons te vertellen. “Voor de vieringen waarop we meer volk verwachten, zoals uitvaarten, eerste communie- en vormselvieringen, kunnen de schermen worden weggehaald om zo de volledige capaciteit van zeshonderd zitplaatsen te kunnen gebruiken.”
En er werden nog meer veranderingen doorgevoerd. “In de rechterdwarsbeuk staat nu de doopkapel met aangepaste versieringen. Hiervoor zijn de grote biechtstoelen en het gestoelte van de kerkmeesters naar achteren verhuisd. De borden voor de eerste communie- en vormselcatechese, gezinsvieringen, mededelingen van de parochie, federatie en bisdom zijn vernieuwd en gebruiksvriendelijker geworden”, aldus een glunderde Kuppens.


Monseigneur Bonny en kersvers burgemeester Patrick Heremans.
Voor Heremans was het zijn eerste bestuursdaad. Hopelijk heeft
hij ook een gezegende start genomen ...Foto: Martin Lieckens.


Foto: Martin Lieckens.


Foto: Martin Lieckens.


Na de viering werden de aanwezigen getrakteerd op een receptie.

Geen opmerkingen: