woensdag 19 april 2017

Erfgoeddag en opening toeristisch seizoen

Nu zondag 23 april is het Erfgoeddag. Tientallen organisaties in de regio Herentals-Lier tonen prachtige erfgoedstukken en –verhalen. Het thema is dit jaar ‘ZORG’. Dat geeft het publiek de kans om kennis te maken met het werk achter de schermen van erfgoedorganisaties, maar ook met zorg voor en door mensen, vroeger en nu.

Voor Peer Stoet en Heemkring Sandelyn is Erfgoeddag het sein om je ons lokale verleden te laten herbeleven, met een unieke dubbeltentoonstelling rond carnaval en onderwijs. Nieuwbakken streekgids en Herenthoutenaar Benny Glassée neemt je dan weer mee op een boeiende wandeltocht met de kerkelijke geschiedenis van het dorp als leidraad.

UNIEKE DUBBELTENTOONSTELLING
Het archief van Peer Stoet wordt al jaren zorgvuldig bijgehouden. Van generatie op generatie werden prachtige erfgoedobjecten doorgegeven die samen het verhaal vertellen van Peer Stoet, de oudste carnavalsvereniging van België. Heemkring Sandelyn neemt je met de tentoonstelling ‘Goed opletten of ezelsoren!’ mee op pad doorheen de geschiedenis van meer dan een eeuw onderwijs in Herenthout. Documenten, voorwerpen en meubelen van toen brengen de geschiedenis tot leven!

KERKELIJK HERENTHOUT
Net als vele andere Vlaamse dorpen, heeft Herenthout een ruim aanbod aan religieus onroerend erfgoed. Gids Benny graaft in het collectief geheugen en nuanceert het, doorspekt met opmerkelijke anekdotes en weinig bekende faits divers. De wandeling is 5 km lang (duurtijd ongeveer 2,5 uur) en toegankelijk voor iedereen. Omdat het aantal deelnemers beperkt is, vragen we om vooraf in te schrijven bij Loket Vrije Tijd. De Toerismeraad trakteert deelnemers achteraf op een drankje, te nuttigen op de dubbeltentoonstelling van Peer Stoet en Heemkring Sandelyn.

PROGRAMMA ‘ZORG’
Ook de negen andere gemeenten van Kempens Karakter nodigen het publiek uit om – gratis - erfgoedactiviteiten te bezoeken. Tentoonstellingen, wandelingen, workshops, rondleidingen en meer staan op het programma op zondag 23 april van 10-18 uur.

In Berlaar kan je het gloednieuwe Rode Kruismuseum bewonderen. Dat zorg hier centraal staat, is duidelijk. De familie Van Asch heeft een unieke collectie verzameld die nu open is voor iedereen. Je leert gegarandeerd bij van de rondleiding met persoonlijke verhalen. In het RVT Sint-Augustinus neemt een geanimeerde terugblik je mee naar meer dan 100 jaar ouderenzorg in Berlaar. Een ontroerende voorstelling.

De werkgroep Mercurius werkt al enkele jaren met gedreven vrijwilligers rond archeologie in Grobbendonk. Tijdens Erfgoeddag krijg je de kans om zelf aan te schuiven aan de werktafels: vondsten registreren en verpakken, een eerste interpretatie geven… Daarna kan je nog de tentoonstelling bezoeken die het verhaal vertelt van de Romeinse periode in Grobbendonk en omgeving.

In verschillende gemeenten ontdek je meer over het diamantverleden. Het project ‘Wat zit er in onze souvenirbox?’ gaat door in Grobbendonk en Nijlen. Er werd de laatste maanden gewerkt aan een herinneringskoffer om samen met de bewoners van rust-en verzorgingstehuizen aan de slag te gaan. Dat traject leverde prachtige portretten op en mooie anekdotes die je op Erfgoeddag kan bekijken.

In Heist-op-den-Berg werd de expo Schitterend Geslepen aangevuld met het Heistse stukje geschiedenis over de diamantnijverheid. Aan de hand van getuigenissen, foto’s, filmpjes, objecten en documenten ontdek je op welke manier een ruwe diamant wordt bewerkt en hoe het er aan toe ging in de vele slijperijen, zagerijen en snijkamers. Een samenwerking met Woonzorgcentrum Ten Kerselaere, VormingPlus Mechelen, Heemkundige Kring Die Swaene en Erfgoedcel Kempens Karakter leidde bovendien tot portretten van een aantal bewoners en vertelt het verhaal over hun werk en welke herinneringen ze koesteren.

Herentals focust op behoud en beheer. Zowel het vernieuwde stadsarchief als de Sint-Waldetrudiskerk ontvangen je met open armen. In het archief kan je deelnemen aan een exclusieve rondleiding achter de schermen. In de kerk ontdek je meer over de conservatie van het schilderij van Pieter Van Lint (1609-1690).

Lier pakt uit met verteltafels en neemt een duik in het verleden van onderwijs en zorg door het Sint-Aloysiusinstituut voor Verpleegkunde centraal te stellen. Een bijzonder schilderij ‘Parabel van de wijze en dwaze maagden’ is te bekijken in de Sint-Gummaruskerk. Via een boeiende rondleiding achterhaal je de toedracht ervan.

Vzw De Hegge zorgt al jaren voor het erfgoed rond het Heggewonder. Op Erfgoeddag kan je eenmalig het depot bezoeken met meer dan duizend kostuums en rekwisieten van de processie en ommegang. Rasverteller Geert De Kockere brengt verhalen aan de Heggekappel voor jong en oud.

Het Olens Radiomuseum heeft een fantastische verzameling radio’s van de periode 1920-’40. Daarnaast zijn er ook recentere stukken. Maar het Radiomuseum heeft ook een eigen werkplaats waar radio’s hersteld kunnen worden. Breng op Erfgoeddag je eigen kapotte radio mee naar het repaircafé. Demonstraties rond onderhoud en de techniek politoeren leren je hoe je van je oud model een formidabel verzamelstuk maakt.

In Vorselaar zal er een boeiende tentoonstelling te bezichtigen zijn over de geschiedenis van De Troon en op welke manier de zorg in Vorselaar een rol speelde. Uitvalsbasis voor deze unieke dag zal De Troon op het Sassenhout zijn. Er worden heel wat oude foto’s, documenten, voorwerpen, verhalen, ... tentoongesteld. Daarnaast kan je ook deelnemen aan de rondleidingen en wandelingen op deze bijzondere locatie.

Zijn verder tenslotte ook nog te bezoeken op Erfgoeddag: het Wielermuseum in Grobbendonk en het Kempens Diamantcentrum in Nijlen. In het Wielermuseum staat Suske Verhaegen klaar om jou te ontvangen en zijn unieke verzameling wielererfgoed toe te lichten.

Wat >>> Erfgoeddag & Opening toeristisch seizoen
Waar & wanneer >>> Erfgoeddag: site Verheyen (Smetjes), Molenstraat 48, op zondag 23 april, doorlopend van 10 tot 18 uur // Opening toeristisch seizoen: gemeentelijke feestzaal, Bouwelse Steenweg 10, inschrijven verplicht, op zondag 23 april, start om 10 en om 14 uur
Info >>> kempenskarakter.be/erfgoeddag-2017

Geen opmerkingen: