dinsdag 25 april 2017

Schoon volk op Erfgoeddag

Peer Stoet en Heemkring Sandelyn pakten afgelopen weekend op Erfgoeddag uit met een unieke dubbeltentoonstelling rond carnaval en onderwijs. Herenthoutenaar Benny Glassée nam iedereen dan weer mee op een boeiende wandeltocht met de kerkelijke geschiedenis van ons dorp als leidraad.

Het archief van Peer Stoet wordt al jaren zorgvuldig bijgehouden. Sinds kort zelfs door twee archivarissen: André Cambré (79) en Jan De Preter (36). Van generatie op generatie werden prachtige erfgoedobjecten doorgegeven die samen het verhaal vertellen van Peer Stoet, de oudste carnavalsvereniging van België.
Heemkring Sandelyn nam ons met de tentoonstelling ‘Goed opletten of ezelsoren!’ mee op pad doorheen de geschiedenis van meer dan een eeuw onderwijs in Herenthout. Documenten, voorwerpen en meubelen van weleer brachten de geschiedenis weer tot leven ...
Net als vele andere Vlaamse dorpen, heeft ook Herenthout een ruim aanbod aan religieus onroerend erfgoed. Nieuwbakken streekgids Benny Glassée groef in het collectief geheugen en nuanceerde een en ander, doorspekt met opmerkelijke anekdotes en weinig bekende faits divers.Geen opmerkingen: