woensdag 19 juli 2017

KFC Herenthout stelt nieuwe voetbalaccommodatie voor

Het vernieuwde en uitgebreide Kapelleke werd eind vorige maand al aan het publiek voorgesteld. Vrijdagavond was het de beurt aan KFC Herenthout om voetbalminnend Huirtuit te overdonderen met haar nieuwe voetbalaccommodatie langs de Bergense Steenweg. En moet het nog gezegd? Iedereen was laaiend enthousiast.

Niets in het spiksplinternieuwe stadion herinnert dan ook nog aan de barakken langs de Cardijnlaan. Spelers en scheidsrechters kunnen terecht in ruime kleedkamers. Toeschouwers worden verwend met een grootse staantribune en een ruim cafetaria met een overdekt terras ...

LASTIGE MATCH
Sprekers van dienst waren voorzitter Jan Willems, burgemeester Patrick Heremans (GBL), schepen van sport Herman Dom (GBL) en Marc Van Craen, provinciaal voorzitter van de Voetbal Vlaanderen. De thuisspelers vergeleken het project met een lastige match.
Een geëmotioneerde schepen van sport Herman Dom getuigde zelfs over heel wat slapeloze nachten. “Jullie gedwongen verhuis heeft heel wat negatieve reacties en tegenstand uitgelokt. We hadden de wei kunnen gelijktrekken en hier terug een platen kot zetten. Maar ik ben zeker dat dat in 2017 ook niet als gezond beleid zou worden gezien. We hebben samen gekozen voor een hedendaagse oplossing voor de nog steeds populairste sport. Jullie 400 leden en bijhorende ouders en supporters verdienen dit!”
Dom maakte de vergelijking met een voetbalmatch. Geen derby tegen Bouwel of Bevel maar de match voor de toekomst van KFC Herenthout. “We zijn aan de match begonnen met vrij hoge verwachtingen”, wist verslaggever Dom. “In 2012 werd er immers nog een sportgebouw ontworpen dat bijna drie keer zo duur was als dit prachtexemplaar. We moesten als ploeg op zoek naar nieuwe manieren om het doel te bereiken. We gingen wat bescheidener speler en wisselden wat posities. De tegenstand werd bitsiger en trachtte ons meermaals te tackelen.”
Net voor de rust deed de thuisploeg volgens Dom evenwel een gouden wissel. “Ik heb het over het moment dat de club besliste om het gebouw in eigen beheer te willen bouwen. Een realistische en haalbare oplossing bood zich aan. De tegenstanders voelden dat we kansen kregen en de tackles werden smeriger.”
Om een lang verhaal kort te maken: in de tweede helft verliepen de combinaties vlekkeloos en werd er vrij snel gescoord. “Onze ploeg imponeerde en maakte de ene goal na de andere. Twee verlichte grasvelden met besproeiing: 2-0. Een kunstgrasveld: 3-0. Een mooie ruime kantine met zicht op de velden: 4-0 ... Ik kan zo nog wel even doorgaan maar we hebben de wedstrijd gewonnen met dubbele cijfers. De tegenstand zal wel nog natrappen en verdient daarom een rode kaart!” Die tegenstand - lees: de oppositie - tekende trouwens afwezig voor de opening. Jammer ...
Dom bedankte tot slot kapitein Roger Gabriëls, waarvan hij “goede voorzetten en passes” kreeg. “Als kapitein moest hij het veld verlaten voor de match volledig gespeeld was maar zijn inzet en teamspirit waren van onschatbare waarde.”

WARME CLUB
Als laatste spreker kwam Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen aan de beurt. Hij stelde vrijdagmorgen bij de keuring van het nieuwe stadion en de nieuwe terreinen vast dat het provinciale amateurvoetbal in Antwerpen weer een schitterende accommodatie rijker is. “En enige soepelheid van ondergetekende was hiervoor zeker niet nodig”, onderstreepte hij.
Het gebeuren deed Van Craen mijmeren over het verleden, over de tijd dat hij als jonge scheidsrechter kwam fluiten in de vorige - en hij drukte zich zacht uit - “toch wel vervallen accommodatie aan de Cardijnlaan.” Toen hij later als lid van het Provinciaal Comité die vroegere terreinen kwam keuren, was de “uiteindelijke goedkeuring meestal het gevolg van de soepelheid van ondergetekende en de warme ontvangst die wel eens durfde uitlopen. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het veld zelf altijd een biljartlaken was!”
De provinciale voorzitter stak in zijn betoog de loftrompet van het bestuur van KFC Herenthout. Telkens werd hij hartelijk ontvangen. Niet alleen als scheidsrechter of als lid van het Provinciaal Comité, maar ook wanneer hij op zondag kwam kijken naar een wedstrijd. “Bij zulke warme club hoort dan ook een stadion met de nodige uitstraling. En met vreugde stel ik vast dat KFC Herenthout hier nu over beschikt. Een stadion dat aan de moderne eisen voldoet waaraan een stadion voor het amateurvoetbal moet voldoen en dat mee ten dienste kan staan van de verdere uitbouw van de club, in de eerste plaats van de jeugdwerking, een primordiale factor in een amateurclub. KFC beschikt vandaag over een prachtige accommodatie waarmee zij verder haar belangrijke sociale rol, namelijk het verbinden van mensen en het van de straat houden van kinderen, kan blijven vervullen.”
Tot slot drukte Van Craen zijn grootste respect uit voor de vrijwilligers van KFC. “Zonder mensen die hier kosteloos hun vrije tijd voor opofferen is een project als dit niet mogelijk. Want niet alleen de bouw maar binnenkort ook het onderhoud zal andermaal veel energie en vrije tijd vergen van deze mensen.”

KFC Herenthout start de competitie met twee elftallen. Het A-elftal voetbal in tweede provinciale B, het tweede team start in vierde provinciale. De eerste officiële wedstrijd op de nieuwe locatie vindt plaats op woensdag 19 juli om 19.30 uur. De primeur om als eerste te komen voetballen in het nieuwe stadion is weggelegd voor VC Herentals (derde amateurklasse).
Foto: Rabbits Ballooning Team

Geen opmerkingen: