vrijdag 21 juli 2017

Nationale feestdag: deze festiviteiten staan op het programma

De nationale feestdag staat dit jaar in het teken van “fier om te dienen”. Er staan tal van activiteiten, evenementen en feesten op de agenda. Ook in Herenthout.

Naar jaarlijkse gewoonte nodigen gemeentebestuur en Cultuurraad iedere Huirtuiteneir uit op de viering van onze nationale feestdag op een verkeersvrij marktplein. Fanfare Sint-Pieter opent vanavond om 19 uur de muzikale debatten. Na een toespraak van onze burgemeester neemt Discobal National het podium over: tricolore ambiance met énkel het allerbeste uit de Belgische muziekgeschiedenis!
De weergoden zijn ons alvast goed gezind: op onze nationale feestdag valt er geen neerslag en is het vrij zonnig. Het wordt ook nog vrij warm met maxima rond 21 graden in de Hoge Venen en 23 tot 25 graden elders in het land.

21 JULI?
In september 1830 brak in Brussel de revolutie uit en door de opstand scheidde België zich af van de Noordelijke Provincies. Het Voorlopig Bewind riep in oktober 1830 de onafhankelijkheid van het land uit. Het Nationaal Congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 4 juni 1831 uit tot de allereerste koning der Belgen. En Leopold I legde op 21 juli, de nationale feestdag van België dus, de eed af.
Dit jaar is het thema ‘fier om te dienen’. “De nationale feestdag is de gelegenheid om hulde te brengen aan de vrouwen en mannen die zich bij de burgerlijke en militaire diensten dagelijks inzetten voor België en zijn inwoners. Op deze dag zetten we hun expertise, knowhow en motivatie in de kijker”, luidt het op de website van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

PROGRAMMA
Om 10 uur begint het Te Deum in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde. Tegelijkertijd gaat het Feest in de Warande, in het Warandepark, van start.
Van 10 tot 23 uur is het feesten geblazen tussen het Justitiepaleis en het federaal parlement, meer bepaald in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein en in het Warandepark van Brussel. Op het programma staan een heleboel gratis, ludieke en folkloristische animaties. Musea en kerken zijn in die zone open voor het publiek. In het Warandepark en op de Zavel zal de hele dag muziek weerklinken.
Het veiligheidsdorp van Binnenlandse Zaken op de Zavel rolt de rode loper uit. Op het programma staan demonstraties (duikdoop, hondengeleiders, bevrijding uit voertuig, reanimatie), spelletjes en informatie, onder meer over diefstal- en brandpreventie.
Het Defensiedorp strekt zich uit van de Kleine Zavel over de Regentschapsstraat en het Koningsplein tot aan de Coudenberg. De militairen tonen er hun materieel en hun opdrachten. Op verschillende plaatsen is het mogelijk om mee te doen aan avontuurlijke activiteiten, zoals een klimtoren, hindernissenparcours en deathride. Het traditionele militaire en burgerlijke defilé vindt vanaf 16 uur plaats op het Paleizenplein.
De apotheose van de feestdag wordt het muzikaal vuurwerk, dat afgevuurd wordt vanuit de tuinen en vanop het dak van het Paleis der Academiën. Het publiek kan het vuurwerk gratis bewonderen vanop het Paleizenplein.

(Bron: Belga)

Geen opmerkingen: