dinsdag 19 september 2017

Chiro trapt nieuwe werkjaar af met flitsende Startavond en spectaculaire stoet

Naar jaarlijkse traditie trapte Chiro Herenthout afgelopen zaterdag het nieuwe werkjaar af met een flitsende Startavond. Elke afdeling bracht een leuke act waarna de avond werd afgesloten met de bekendmaking van de nieuwe leidingsploeg. Maar het hoogtepunt moest toen nog komen: een Chirostoet door de straten van Huirtuit!

De Startavond werd ingeleid door Arne Wagemans. Hij stond onder andere even stil bij het nieuwe jaarthema ‘Iedereen Chironaut’ en herhaalde de woorden van Niels De Ceulaer, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen. “Met het jaarthema willen we het belang van speelruimte voor kinderen en jongeren in de verf zetten. Er is steeds minder plaats voor kinderen en jongeren in de samenleving, en net die groep heeft nood aan ruimte om te ravotten, en zich vrij te bewegen. We mogen niet vergeten dat spel een essentieel onderdeel is in de ontwikkeling van een kind.”
Tussen de optredens van de Dabbers, de Pinkels, de Speelclub, de Rakkers, de Kwiks, de Toppers, de Tippers, de Kerels, de Tiptiens en de Aspiranten door verraste de ledingsploeg het talrijk opgekomen publiek met een whodunit in ware Agatha Christie-stijl. Of was het eerder een Cluedo-plot? Uiteindelijk bleek mecanicien Dimi de dader van een eerder ongelukkige passionele moord. Moordwapen: een banale tefalpan.

TOMORROWLAND
De Startavond 2017 was écht een schot in de roos. “Ooit begonnen als een klassieke bonte avond waarop elke afdeling een act brengt, maar doorheen de jaren uitgegroeid tot een evenement van Tomorrowlandiaanse proportie”, stelde oud-leider Mathias ‘Matti’ Van Soom gisteren onomwonden in Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen. “Elke Herenthoutenaar wil na afloop kunnen zeggen: De startavond was weer keigoed en ik was erbij!”
Toppers waren Koning Dabber, ‘Single ni veu niks’ van de Tiptiens op muziek van Beyoncé en het stukje filmhistorie van de Aspiranten Jongens, die ‘Back to the Future’, ‘Titanic’, ‘Pirates of the Caribbean’, ‘Lord of the Rings’ en ‘Stars Wars’ van het filmdoek naar het podium transformeerden. Pakkend was dan weer het afscheidsmoment van de veebee’s Nicole en Liesbeth.

TO BOLDLY GO WHERE NO CHIRO HAS GONE BEFORE
Zondagnamiddag leek het dan weer even carnaval in de straten van Huirtuit. Honderden meisjes en jongens stapten als in trance achter een spectaculair ruimteschip. De optocht bleek een stunt van dezelfde Chirojongens en -meisjes van daarnet. Aan boord van de intergalactische schotel zaten Chiroleiders. Hun missie? To boldly go where no Chiro has gone before. Of: het nieuwe Chirojaar spectaculair op gang schieten.
Missie geslaagd dus. En dat vond de Matti ook. “In het grootste geheim knutselden we de voorbije weken een paradewagen in elkaar. Zondag voer het tuig voor het eerst uit. Het was lekker weer, dus de terrasjes zaten overvol. Alle hoofden draaiden toen onze parade passeerde en dat was exact de bedoeling. Terwijl we door het dorp stapten, zongen we luidkeels Chirohits. Onderweg sloten heel wat sympathisanten zich spontaan aan. Sommige inwoners gingen zelfs uit het raam hangen om ons toe te wuiven, alsof we daadwerkelijk van een andere planeet kwamen.”

STUNT
Chiro Herenthout zit trouwens niet gauw om een stunt verlegen. “Vorig jaar was onze Chiro een halve eeuw jong en toen gaven we onze eigen krant uit. Deze keer lieten we ons inspireren door de jaarlijkse carnavalsstoet. Eigenlijk is Herenthout stilaan ook algemeen bekend als het Chirodorp, want onze afdeling is één van de grootste van Vlaanderen. Tijdens het grote jaarlijkse Chirotreffen vorige maand was Herenthout het meest vertegenwoordigd”, aldus nog een trotse leidster Joke Vervoort.
De eerste Startzondag kon dus niet beter beginnen. Nu zondag 24 september volgt er nog een tweede. Afspraak om 13.30 uur op het Chiroheem aan de Bouwelse Steenweg!


(Foto: JODW)


Chironaut, zn., mv. (-en), m/v/x - Iemand die kan en durft spelen
(1.) los van letterlijke en figuurlijke grenzen, (2.) met een grote
dosis fantasie en creativiteit.

Geen opmerkingen: