donderdag 21 september 2017

Ereburgemeester Tuur Baeten overleden

Tuur Baeten (73), ereburgemeester van onze gemeente, is overleden in het ziekenhuis van Edegem. Tuur was al geruime tijd ziek. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 30 september om 10 uur in de kerk van Herenthout.

Baeten zat 36 jaar lang voor de HVP (Herenthoutse Volkspartij) in de gemeenteraad. Tussen 1977 en 1989 als schepen, van 1989 tot 2006 als burgemeester. “Ik ga hem herinneren als een heel bekwame en gedreven persoon die erg veel tijd in zijn politieke loopbaan heeft gestoken”, zegt Roger Gabriëls in een eerste reactie aan Het Nieuwsblad. Gabriëls nam na de verkiezingen van 2006 de sjerp van Baeten over. “Ik was toen twaalf jaar schepen geweest met Tuur als burgemeester. Hij was ook iemand die zijn dossiers perfect beheerste. In de gemeenteraad antwoordde hij op alle vragen.”
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 sloot de GBL van Gabriëls een bestuursakkoord met Eenheid, en de HVP van Tuur Baeten werd naar de oppositie verwezen. Die rol zag Baeten voor zichzelf niet zitten en hij stapte uit de raad. Als toeschouwer bleef hij de gemeenteraad echter nog geruime tijd volgen.
Tuur Baeten bleef wel actief in het Herenthoutse verenigingsleven. Hij was onder meer lid van Sint-Vincentius, dat zich inzet voor de minder begoeden, en Heemkring Sandelyn. Zijn dossierkennis inzake heemkunde en erfgoed mocht ronduit legendarisch genoemd worden.
Afgelopen zomer nog woonde Tuur de opening bij van het vernieuwde sportcentrum bij en was hij aanwezig op Levensloop Neteland. “Maar daarna kregen we alleen nog maar slecht nieuws over zijn gezondheidstoestand”, weet ook huidig burgemeester Patrick Heremans (GBL).




Als schepen van cultuur stond Tuur Baeten in juni 1979 mee aan de wieg van de Kultuurraad, toen nog met een K geschreven. Meer nog, het was onder impuls van Baeten dat die raad er kwam. Herenthout was daarmee één van de vroege vogels in het adviesradenlandschap. Op de foto het allereerste bestuur van de Culturele Raad met Tuur Baeten links onderaan. (Foto Jules Bouwen)

Geen opmerkingen: