zaterdag 28 oktober 2017

Koers op rollen groot succes

De Nacht van het Kempens Erfgoed op 20 oktober was opnieuw een groot succes. In onze gemeente organiseerden Cultuurraad en Et Alors een klassieke en nostalgische ‘koers op rollen’. Tegelijkertijd kon je een tentoonstelling ontdekken die terugblikte op de vroegere edities in de jaren 70 en 80.

Er verschenen maar liefst 18 ploegen, bestaande uit vier personen, aan de start. Op het programma vier disciplines: sprint, afvalkoers, tijdrit en ploegenkoers. Inzet: de felbegeerde titel van Kampioen van Huirtuit.
Het publiek zakte in groten getale af naar het GOC voor het evenement. Enkele overenthousiaste organisatoren telden om en bij de 300 aanwezigen, de wedstrijdcommissaris hield het bij 250. “Van een geslaagde editie gesproken!”, kraaide Jurgen Geyselings. “De Herenthoutse Cultuurraad en Et Alors danken jullie op hun blote knieën voor de talrijke opkomst. Een bomvol GOC Ter Voncke, met een fantastische ambiance en gezonde concurrentie tussen de deelnemers. Wij hebben ervan genoten, hopelijk jullie ook!”
Halfweg de koers haalde presentator Maxime De Ceulaer, voor de gelegenheid gekleed in een retro Flandria-truitje, oud-winnaar en ex-werelduurrecordhouder Jan Ledegen (58) op het podium. Ledegen trapte in 1985 een uur lang de ziel uit zijn lijf om uiteindelijk af te klokken op ... 155,785 kilometer. “De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik het met een speciale fiets deed”, bekende Jan. “Het voorste tandwiel was bijzonder groot, terwijl het achterste dan weer erg klein was.” Jan had ook het hart op de juiste plaats. “Ik fietste uiteindelijk 23.000 frank bij elkaar. Mijn sponsor verhoogde het bedrag tot 25.000 frank. Dat bedrag schonk ik integraal aan Tivig Kempen, een organisatie die didactisch materiaal aankocht voor kinderen met een visuele handicap.”
De eerste plaats was uiteindelijk weggelegd voor het team L-A-S.be (Steven Aerts, Jasper Jespers, Wim Snels en Stijn Snoeys). Full Gas - met onder andere Yarne Van Saet en Dietmar Ledegen - werd Kampioen van Huirtuit. Proficiat ook aan alle andere deelnemers: de toeristen van de Lux, de Zelletrappers, Keukens Van Lommel, Bike Inn, Heist Cycling Team (1 en 2), DNS Herenthout, Platten Tuub (1, 2 en 3), ’t Molenhuis, de Kloosterstraat en Levensloop!




Veldrijdster Ellen Van Loy kwam het startschot geven met een ... party popper!




Voormalig winnaar Kris Van Sande, naar eigen zeggen 45 kilogram later ...


Ex-werelduurrecordhouder Jan Ledegen hield het deze keer bij supporteren.




Team L-A-S.be, de winnaars van de avond, samen op de foto met schepen van sport Herman Dom, Eddy Verschueren (Culturele Raad), Sam Heylen (Et Alors) en burgemeester Patrick Heremans.


Ful Gas won de felbegeerde titel van Kampioen van Huirtuit.


These boots are definitely not made for cycling!


Einde! (Foto:’s Toon Gijbels)

Geen opmerkingen: