zondag 19 november 2017

Tonnagebeperking voor centrum

Onze gemeente sluit zich aan bij het rijtje van gemeenten dat zwaar verkeer uit de dorpskern weert. Op initiatief van CD&V keurde het Herenthoutse schepencollege op 30 oktober een tonnagebeperking voor het centrum goed.

Sinds de invoering van de kilometerheffing op de Vlaamse snelwegen op 1 april 2016 stellen heel wat gemeenten een toename van vrachtverkeer vast. In die zin breidt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts binnenkort het rekeningrijden uit naar een reeks gewestwegen. Herenthout is daar echter niet bij en daarom neemt de gemeente het heft in eigen handen.

TOENAME
“Sinds de invoering van de kilometerheffing hebben we in de dorpskern een serieuze toename van zwaar verkeer vastgesteld”, zegt schepen Maurice Helsen (CD&V). De gemeente wil daarom verbodsborden plaatsen voor vrachtwagens vanaf 5,5 ton met een uitzondering voor laden en lossen en voor landbouwvoertuigen. “Over deze laatste uitzondering volgt na maximaal 1 jaar een evaluatie. CD&V hoopt dat de nodige borden uiterlijk begin volgend jaar geplaatst kunnen worden.”
Nu meer en meer gemeenten een tonnagebeperking invoeren rijst de vraag waar vrachtwagens straks nog wel kunnen rijden. Of was de invoering van de kilometerheffing toch niet de slimste oplossing?

Geen opmerkingen: