maandag 11 december 2017

Hevige sneeuwval in en rond Antwerpen zorgt voor chaos en verkeersellende

De hevige sneeuwval zorgde vandaag voor heel wat chaos en verkeersellende. Rond 11.00 uur was sprake van 1.300 kilometer vertraagd verkeer, goed voor de drukste ochtendspits van het jaar. Ook de avondspits dreigt in de soep te draaien, want er staat er weer 500 kilometer file en in het westen van het land valt opnieuw sneeuw.

“Het was al een erg drukke ochtendspits, maar de ellende is pas echt om 9 uur begonnen in de provincie Antwerpen”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Het gaat overal heel traag en het verkeer stokt vooral aan hellingen. Omdat we voorlopig tot middernacht sneeuw verwachten, raden we automobilisten de rest van de dag aan zoveel mogelijk binnen te blijven. Eén blik uit het raam zegt genoeg.”

EEN OVERZICHT
Op de E313 In de richting Hasselt is net voorbij de afrit Herentals-Industrie een vrachtwagen rond 10.45 uur in de schaar gegaan. Bij een manoeuvre was de trekker-oplegger beginnen slingeren. Het gevaarte kon op eigen kracht niet verder en moest getakeld worden. De snelweg was volgens het Vlaams Verkeerscentrum volledig versperd. In de andere richting staat een kijkfile. Al het verkeer richting Hasselt moest de snelweg verlaten en kon wat verderop aan de oprit Herentals-Industrie de E313 weer op. Pas rond 14.15 uur was de weg er weer vrij.
Bij Lokale Politie Neteland kwamen ook verschillende meldingen binnen van vastgelopen voertuigen op de Ring in Herentals. “Ook aan de op- en afritten van de autostrades staan verschillende vrachtwagens vast. Vermijd deze locaties, ga enkel de weg op als het nodig is en hou rekening met aanzienlijke vertragingen”, klinkt het.
De Pallietertunnel in Lier is in beide richtingen afgesloten. Verkeer op de Ring moet bovengronds blijven. Ook de tunnel van de Antwerpsesteenweg werd afgesloten voor verkeer. Alle bruggen in de stad zijn moeilijk op te rijden. De politie roept op om de bruggen ter hoogte van de Kesselsesteenweg en Aarschotsesteenweg te vermijden. “Alle stadsdiensten draaien een tandje bij. De stadswerklieden van de Technische Dienst hebben met een sneeuwschaaf de bruggen van de Kesselsesteenweg en Berlaarsesteenweg sneeuwvrij kunnen maken zodat het verkeer er in de namiddag weer over kon, maar de toestand blijft gevaarlijk. Een ploeg van de stad probeert ook de Pallietertunnel en de tunnel aan de Antwerpsesteenweg vrij te krijgen. Het gaat om Gewestwegen en normaal moet dit het Vlaams Gewest oplossen. Vermits het dweilen met de kraan open is, steken stadsdiensten een handje toe. Sowieso blijft het oppassen geblazen en wie niet dringend met de auto weg moet blijft beter thuis”, zegt perswoordvoerder Magalie Derboven van de Lierse Politie.
Bij de brug over de E313 in Massenhoven geraakten vrachtwagens ook zeer moeilijk boven door de sneeuw. De gemeente Zandhoven liet omstreeks 13.30 uur weten dat de brug in Massenhoven opnieuw berijdbaar is. Het verkeer op N14 blijft moeizaam verlopen.
In Geel is er erg moeilijk verkeer op het op- en afrittencomplex in Geel-West. Vrachtwagens geraken de brug zeer moeilijk op.
De Noordlaan in Kasterlee is omstreeks 14.30 uur afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer tussen Geel en Kasterlee wordt omgeleid via Kasterlee centrum en de Geelsebaan. Omstreeks 15.30 ging de Noordlaan weer open.

TREIN-, BUS-, TRAM- EN LUCHTVERKEER
Gelukkig zorgt de sneeuwellende voor geen al te grote hinder voor het treinverkeer. Dat melden spoorwegmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel. Omstreeks 12.10 uur was in Puurs wel een boom op de sporen terechtgekomen. Daardoor was er geen treinverkeer tussen Temse en Puurs. Tussen Mechelen en Wichelen was er anderhalf uur geen treinverkeer mogelijk doordat in Oudegem (Dendermonde) een vrachtwagen zich had vastgereden op een spoorovergang.
Het bus- en tramverkeer is op sommige plaatsen wel zwaar verstoord. “Het winterweer verstoort heel onze dienstverlening”, zegt woordvoester Astrid Hulhoven van De Lijn. Door de grote verkeersdrukte en de sneeuwval rijden de bussen en trams overal met vertragingen die snel oplopen tot een half uur en meer. “Vooral in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant gaat het lastig.”
De sneeuwval zorgt ook voor problemen op Brussels Airport. Door de slechte zichtbaarheid zijn vluchten vertraagd of afgeschaft. Teams van de luchthaven zijn bezig met het ijsvrij maken van de vliegtuigen, maar de zichtbaarheid blijft slecht. Reizigers krijgen de raad om goed op tijd te vertrekken. Ze kunnen bij de luchtvaartmaatschappij terecht voor meer info.
De luchthaven van Antwerpen probeert zo goed als mogelijk de landingsbaan te vrijwaren van de winterprik. Voorlopig werd één vlucht uit London City afgeleid naar Rotterdam. Andere vluchten staan voorlopig gewoon ingeroosterd. (Bronnen: VRTNWS.be, HLN.be, BELGA, Lokale Politie Neteland ...)


Foto: BELGA

Geen opmerkingen: