zondag 31 december 2017

Nieuwjaarke zoete!

Ondanks het minder goede weer trokken gisteren heel wat kinderen lachend door de Herenthoutse centrumstraten. Gewapend met alleen een zak en hun stem gingen zij van deur tot deur om ‘Nieuwjaarke zoete’ én wat snoep of een centje bij elkaar te zingen. Normaal gebeurt dat op 31 december, maar omdat er volgens de traditie niet op een zondag gezongen wordt, gingen de kinderen zaterdag al op pad.

Julie van onze jeugddienst zag alvast dat het goed was. “Toch zo’n slordige 350 zangertjes die weer en wind hebben getrotseerd, een warme chocomelk zijn komen drinken en gezongen hebben voor een fietslichtje”, schreef ze op Facebook. “Dank u wel ook aan onze overzetberen om de kruispunten veilig te maken!”
Dit jaar werden de jongste zangertjes trouwens op een kleurrijk zangzakje getrakteerd. De zakjes, die in de weken vóór de kerstvakantie door Kempens Karakter en de plaatselijke jeugddiensten via de scholen aan alle vierjarigen werden verdeeld, doken bovendien overal in de regio op. “Zo probeert Kempens Karakter de oergezellige traditie van het nieuwjaarszingen in ere te houden”, klinkt het.

WAAROM OP ZATERDAG 30 DECEMBER ZINGEN?
Traditioneel zingen onze kinderen met oudjaar, op 31 december dus. Maar als oudjaar op een zondag valt, wordt alles een dagje vervroegd. En dat was niet alleen bij ons het geval, ook in Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hulshout, Koningshooikt, Lille, Nijlen, Putte en Vorselaar werd er gezongen op 30 december.
Deze wisseling van datum maakt al meer dan 100 jaar deel uit van de traditie. Een en ander zou komen doordat men vroeger op zondagmorgen naar de kerk ging. De kinderen die gingen zingen, stonden dan dikwijls voor een gesloten deur. Tegenwoordig gaan veel kinderen ook langs bij lokale handelaars. En die zijn niet allemaal open op zondag. Het voordeel van op zaterdag zingen blijft dus, ook al is de achterliggende reden in de loop der jaren wat veranderd. In Lier en Olen ging het nieuwjaarszingen wel door op 31 december.

Wie tijdens het zingen foto’s, filmpjes, liedjes en verhalen wou delen, kon dit op het Facebook-evenement ‘Nieuwjaarke Zoete’ of met #nieuwjaarkezoete.

Geen opmerkingen: