zaterdag 30 december 2017

Ruis

Omroep Neteland trekt op oudejaarsavond de stekker uit het stopcontact. Ongewild, want door een stomme vergissing verwierf de zender een onbruikbaar frequentiepakket. Hiermee komt er een einde aan 35 jaar lokale radio op de FM-band in Herenthout.

Enkele Kempense lokale radio’s nemen op oudejaarsavond noodgedwongen afscheid van hun trouwe luisteraars, omdat ze naast een nieuw frequentiepakket visten. Voor Omroep Neteland - dat in de jaren tachtig het levenslicht zag als Radio Liefkenshoek - smaakt de bittere pil net iets wranger. Het dossier van de vzw leverde immers wel degelijk een vergunning op ... voor Hoeilaart en Overijse in de provincie Vlaams-Brabant en het arrondissement Halle-Vilvoorde. Een administratief foutje met verregaande gevolgen.

PAKKETTEN
Vanaf 1 januari 2018 mogen lokale radio’s uitzenden op pakketten van één, twee of drie frequenties. Zo’n pakket aanvragen kon tot halverwege juni. Maar waar liep het dan fout bij Omroep Neteland?
Bij de opmaak van het nieuwe frequentieplan eind 2016 bundelde minister Sven Gatz telkens twee of drie frequenties tot lokale pakketjes, die elk een nummer kregen. Omroep Neteland mikte zo op pakketten 85 (Herentals-Lille-Kasterlee) en 86 (Herentals-Herenthout). In mei verscheen echter een licht aangepast plan, waarbij een handvol nummers wijzigde. De genoemde clusters droegen plots nummers 82 en 84, achter 85 en 86 gingen ineens Herzele-Sint-Lievens-Houtem en Hoeilaart-Overijse schuil.
“Ik ben er gewoon kapot van, maar als voorzitter neem ik de volledige verantwoordelijkheid op mij”, zegt een aangeslagen Martin Lieckens in Het Nieuwsblad. “Ik had niet gemerkt dat de nummering van onze frequentiepakketten een maand voor de aanvraagdeadline was gewijzigd. Daardoor diende ik per ongeluk dikke aanvraagdossiers in voor frequenties waar wij niets mee kunnen aanvangen. Toen ik te horen kreeg dat ons dossier ontvankelijk was, maar voor de verkeerde regio, zag ik pas de fout in en heb ik echt alle mogelijke pogingen gedaan om dit recht te zetten.”

GEEN UITZONDERING
Het mocht niet baten, midden juli kreeg Omroep Neteland het pakket Hoeilaart-Overijse vergund. “Het is toch moeilijk te begrijpen dat een dossier dat volledig op een welomschreven regio is gericht, een vergunning oplevert voor een totaal andere regio?", zegt Ludo Van Belle, de oudste medewerker van de Herenthoutse radio. “Voor ons beoogde pakket Herentals-Herenthout was er geen enkele kandidaat. Kon de minister ons dat niet toekennen? Is dat ene nummertje dan zo belangrijk?”
Verwoede pogingen om het tij alsnog te keren, brachten geen zoden aan de dijk. “De minister wil geen uitzondering maken, hij volgt strikt de procedures”, zegt Martin Lieckens. “En nu? Aangezien er geen overnemer is, klinkt er vanaf oudejaarsavond op 107.4 en 107.7 FM alleen nog ruis. En dat na 35 jaar tomeloze inzet. Radio maken ging voor ons veel verder dan een hobby. Nee, voor ons wordt het allesbehalve een prettige jaarovergang. We blijven wel te beluisteren via internet. En we hopen dat de minister zijn belofte snel nakomt om een nieuwe toekenningsronde te houden voor het twintigtal overgebleven pakketten.”


“Na 35 jaar klinkt er op onze frequentie alleen nog ruis”, aldus Martin Lieckens, tweede van rechts.

De ploeg van Omroep Neteland blijft hopen op een goede afloop. Voorzitter Martin Lieckens slaat alvast mea culpa in deze videoboodschap. Steun de omroep daarom zoveel mogelijk door te delen en de Facebookpagina van Omroep Neteland leuk te vinden!

Extra bladwijzers >>> 25 jaar Radio RL (donderdag 20 november 2008)

Geen opmerkingen: